Kevés a vakcina, lassan halad az oltás

Megosztás

Az Operatív Törzs mai, késve megkezdett sajtótájékoztatóján mondta el György István államtitkár, hogy

továbbra is kevés koronavírus-fertőzés elleni vakcina van az országban, ezért a több százezres vakcinaszállítmányok beérkezéséig csak kis kis lépésekben haladhat az oltási program megvalósítása.

Január végéig mind az idősotthonok lakóit, mind az egészségügyi dolgozókat beoltották a kórokozó ellen, így a terv első két fázisa lezárult, most a regisztrált legidősebb állampolgárokat oltják be a kórházi oltópontokon, illetve a háziorvosoknál. Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a kórházakban az orosz Szputnyik V vakcinával oltanak, mert azt a legkönnyebb tárolni – egyelőre 3000 emberre elég, bevizsgált oltóanyag áll belőle rendelkezésre, további 20 ezret még vizsgálnak.

György István hangsúlyozta, hogy arra továbbra sincs lehetőség, hogy valaki az oltóponton döntse el, hogy melyik vakcinát szeretné, csak arról dönthet a páciens, hogy a felajánlott vakcninát kéri-e.

Müller Cecília országos tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta, hogy még nem tudják, hogy évek múlva újra kell-e oltani az embereket, de több vakcinagyártó állítja, hogy az ő oltása hosszú évekre megvédi a pácienseket.

Kapcsolódó cikkek