Ő is a hiányzó kormányzati segítség áldozata – jól láthatóan üzent a vendéglátós, akit kiraktak az üzlethelyiségéből

Megosztás

A nagyvállalat nem volt könyörületes a kisvállalkozóval, egyik napról a másikra körbefalazta egy nappal korábban még működő üzlethelyiségét az Árkádban.

Festékszóróval üzent kedden az Árkád Bevásárlóközpontnak egy elkeseredett bérlő, aki a koronavírus miatt felgyűlt tartozásairól nem tudott megállapodni a pláza üzemeltetésével. A bevásárlóközpont a felmondási idő alatt egyik napról a másikra gipszkarton fallal zárta el az üzlethelyiséget, erre fújt fel három mondatot a férfi, akit ezután rendőrök vittek el a helyszínről rongálás miatt.

Mi is élni akarunk!! Engedjetek dolgozni!!!! 5 ember munkahelye ez!

– ezeket az üzeneteket írta fel piros nagy betűkkel Gyömbér Ákos, a Freshland franchise étteremhálózat egyik résztulajdonosa.

A férfi a Telexnek azt mondta, bár szerinte okkal gyűlik a feszültség az egész vendéglátós szektorban a kilátástalan helyzet miatt, ő nem támogatja a járványügyi intézkedések megszegését, és semmilyen szabály- vagy törvényszegő tiltakozásban sem vett részt.

Elmondása szerint a keddi akciója célja sem a rongálás, hanem a figyelemfelkeltés volt. Szerinte ugyanis a bevásárlóközpont „komoly erőfölénnyel él vissza”, emiatt a Freshland étterem helyzete nemcsak kilátástalan, de méltatlan is.

Hétfőn még nyitva volt, keddre körbefalazták a salátabárt

A Freshland franchise-nak nyolc étterme van, ezeket a legtöbb vendéglátóhelyhez hasonlóan megviselte már a koronavírus első hulláma alatt is a járványügyi intézkedések miatti bezárás és bevételkiesés. Amikor nyáron újranyitottak, legtöbb üzlethelyiségük bérbeadóival, más bevásárlóközpontokkal meg tudtak állapodni a tartozásaik átütemezéséről, mondja Gyömbér. Az Árkáddal azonban sem a győri, sem a budapesti bérleményről nem sikerült megegyezni, pedig még decemberben is tárgyaltak erről.

Az Árkád ezután január 28-án kéthetes felmondási idővel felbontotta a bérleti szerződést a Freshlanddel, amely salátabárt üzemeltetett Budapesten és Győrben is a bevásárlóközpontban. Ezután az üzletház Gyömbér szavai szerint „önkényesen, a felmondási idő ellenére és a veszélyhelyzetet teljesen figyelmen kívül hagyva” kedd reggelre úgy zárta le gipszkartonfallal az üzlethelyiséget a salátabár üzemeltetői szerint, hogy ők mint bérlők a saját. bent tárolt tulajdonukhoz, még a romlandó alapanyagokhoz és áruhoz sem fértek hozzá.

Bár az irodaházak menzái helyben fogyasztással működhetnek jelenleg is, a plázák ételudvarai (azaz azok a helyek, ahol az emberek leülhetnek a tálcáikkal, hogy a helyben vásárolt ételt elfogyasszák) a szigorú járványügyi intézkedések miatt november óta le vannak zárva, az ott található éttermek csak elvitelre szolgálhatják ki a vásárlóikat.

Így működtek még hétfőn is az Árkád bevásárlóközpontokban található Freshland éttermek is. Amikor kedden reggel Gyömbér Ákos az üzlettársaival együtt szembesült azzal, hogy aznap már nem tudnak kinyitni, ráadásul semmihez nem férnek hozzá, amit az üzlethelyiségben tároltak, elkeseredettségében ragadott festékszórót.

Rendőrök vitték el

Miközben a feliratokat készítette, megjelentek a biztonsági őrök. A salátabár üzemeltetői jelezték, hogy szeretnének bejutni, hiszen készpénz, árukészlet és értékek is vannak a lefalazott üzlethelyiségben. A biztonsági szolgálat az üzemeltetéshez, az üzemeltetés pedig a jogi osztályra irányította Gyömbéréket.

Ott azonban épp ebédszünet volt, így nem kaptak segítséget.

Mire visszatértek a lezárt éttermükhöz, a biztonsági őrök már rendőrökkel várták Gyömbért, akit a X. kerületi kapitányságra vittek rongálás miatt. A kapitányságon a férfi elmesélése szerint először fogdára került, mert nem tudták egyből kihallgatni. „Úgy kezeltek, mint egy bűnözőt” – mondta a Freshland résztulajdonosa, hozzátéve, hogy nem a dolgukat előírások szerint végző rendőrökre mérges, már csak azért sem, mert úgy látta, hogy ők is érezték a helyzet visszásságát.

A kihallgatásakor Gyömbér a tettét elismerte, azt ugyanakkor vitatta, hogy ezzel rongált volna. „Nem tettem kárt a még le sem festett, félkész gipszkarton falban, csak egy réteg festék került fel rá, de volt helyreállítási szándékom” – mondta a rendőröknek. A kizárás inkorrekt és jogszerűtlen volt a Fresland álláspontja szerint a felmondási idő alatt. Ezért a kihallgatásán azt is elmondta, hogy a festékszórózással elsősorban azt akarta elérni, hogy le lehessen bontani a falat, és tovább működhessen az étterem, vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább az értékeiket és a romlandó alapanyagaikat kipakolhassák onnan.

A férfit a kihallgatás után a rendőrség elengedte, jelenleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint eljárás van ellene folyamatban.

Frissítés: A Telex.hu cikkének megjelenése után az ÁRKÁD Örs vezér tere Bevásárlóközpont és ÁRKÁD Győr Bevásárlóközpont üzemeltetésével és bérbeadásával megbízott cég, az ECE Budapest Kft. is reagált a megkeresésükre. Üzleti titokra hivatkozva azt írták, hogy a Telex kérdéseire nem tudnak „kimerítő választ” adni, de az alábbi állásfoglalást tették az ügyben:

„A tavaly év folyamán együttműködési kötelezettségünknek eleget téve a Freshlandot üzemeltető céggel is többször felvettük a kapcsolatot, és fizetéskönnyítő megoldásokat kínáltunk fel neki. A Freshlandot üzemeltető cég az erre vonatkozó megállapodást nem kötötte meg. Miután azonban tetemes kintlévőséget halmozott fel, részben már a pandémia kirobbanás előtt, kénytelenek voltunk szerződésszegés okán a szerződést felmondani. A felmondás kimondásával és a kintlévőség behajtásával az utolsó utáni pillanatig vártunk. De tekintettel arra, hogy bő félévnyi tárgyalás is eredménytelennek bizonyult, kénytelenek voltunk a tetemes tartozás növelésének elkerülése és további károk megelőzése érdekében a bérbeadói felmondás jogával élni. Az üzemeltető a szerződés megszűnése ellenére tovább üzemeltette az üzletét, ezért megtettük a szükséges lépéseket. 2021.02.02-án a biztonsági szolgálatunk jelezte, hogy rongálás történt a bevásárlóközpont tulajdonában, értesítették a rendőrséget. A rendőrség rövid időn belül a helyszínen volt, és az eljárást megindította.”

A cikk korábbi verziójában a BRFK válasza alapján azt szerepelt, hogy a férfi ellen szabálysértési eljárás van folyamatban, ezt a rendőrség azóta frissített közleménye alapján frissítettük.

Kapcsolódó cikkek