A Szputnyik V 91,6% hatásosságú a tünetes eseteknél

Megosztás


A körülbelül húszezer, többségében fehér résztvevő háromnegyede kapta meg a Szputnyik V-t, míg a többieknek placebót adtak – tette közzé magyarul a Guardian cikkét a Telex.

Az oltással kapcsolatban semmilyen súlyos szövődmény nem lépett fel, enyhe influenzaszerű tünetek, gyengeség és az oltás helyén fájdalom jelentkezett a beoltottak között. A Szputnyik V-ből két adagot kaptak a résztvevők 21 napos különbséggel.

Az első dózis után a 14 964 emberből csak 19-en voltak koronavírusosak a vakcinázott csoportból, ez 0,1 százalék, míg a placebót kapó 4902 személyből 62-en lettek fertőzöttek, ami 1,3 százalékot jelent.

A kutatók azt írták a Lancet című orvosi lapban, hogy 2144 hatvan évnél idősebb ember vett részt a kutatásban, és ebben a csoportban a vakcina 91,6 százalékos hatásosságot mutatott a tünetekkel bíró koronavírussal szemben.

Azt a kutatók is hangsúlyozták, hogy ezt a vizsgálatot csak a tünettel járó koronavírusos esetekre végezték el, ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy az oltásnak milyen hatása van a tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre.

Kapcsolódó cikkek