Kásler miniszter úr gyakorlatilag rászólt a magyarokra, hogy hagyják abba a vakcinaválogatósdit, ami jut, az jut

Megosztás

A koronavírus tavaly tavaszi, első hulláma során is számos, enyhén szólva megkérdőjelezhető intézkedést és kijelentést tett Kásler Miklós. Most azt ecsetelte, hogy az Európai Unióban kiszámíthatatlan és elégtelen a vakcinabeszerzés, az emberek pedig ne válogassanak, hogy milyen vakcinát szeretnének. Több európai országban fel is függesztik az oltást, mert valóban ellátási gondok vannak.

“Az oltóanyagokkal kapcsolatos üzleti, politikai és presztízs érdekek nem fognak változni az egészen biztos,” kezdte válaszát az emberi erőforrások minisztere szombati Facebook-videójában arra a kérdésre, hogy mi várható az uniós vakcinabeszerzések ügyében. Kásler Miklós szerint azok a mennyiségek, amiket lekötött az Európai Unió, azok nem elégségesek és nem számítható ki pontosan a szállításuk sem.

“Nagyon remélem, hogy az a megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, hogy én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném,” folytatta a miniszter.

“Amik általában a propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi, előítéletekre alapul nagyon sok esetben, illetve politikai rendszerekre vetítik,”
tette hozzá.

“Ez nem politikai kérdés, ez az elemi egészségügyi érdek,”
mondta Kásler. Úgy, hogy a hatperces videó elején még arról beszélt, hogy vannak és nem fognak változni politikai érdekek az oltások körül – vette észre a 444.hu.

Sajnos nemcsak Magyarországon nem megfelelő az oltóanyag-ellátottság. Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját – közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet, a HZJZ igazgatója szombat délután.

Az MTI közlése szerint az igazgató arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy nincs elegendő a Pfizer-BioNTech vakcinájából, ezért kénytelenek leállítani a tömeges immunizációt.

A Moderna vakcinájából érkezett ugyan egy szállítmány Horvátországba, de mivel a bejelentések szerint késni fog a következő adag, ezzel az oltóanyaggal is takarékoskodnak.

Kapcsolódó cikkek