Íme a követendő megoldás? Van, ahol már kinyithatnak a vendéglátóipari egységek, sikeres nyomásgyakorlást végeztek a döntéshozókra

Megosztás

Magyarországon és az egész világon óriási gyomrost kapott a vendéglátóipar, legtöbben a csőd közelében táncolnak, vagy már kénytelenek is voltak végleg bezárni. Lengyelországban azonban megszületett a kompromisszum, így hamarosan kinyithatnak a szállodák és más vendéglátóipari egységek. Hazánk mire vár? A jelek szerint létezik kompromisszumos megoldás.

Lengyelországban megállapodás születhet a kormány és a szolgáltatói szektorban működő vállalatok közt a korlátozások enyhítéséről – írja a napi.hu.

A kompromisszum annak köszönhetően születhet meg, hogy a cégek már egy ideje azzal fenyegetik a kormányzatot, hogy a büntetések dacára is kinyitnak nehéz gazdasági helyzetük miatt. 

ELSŐSORBAN A SZÁLLODÁK, A VENDÉGLÁTÓHELYEK, ILLETVE A SZÉPSÉGIPARI VÁLLALKOZÁSOK AZOK, AMELYEK A KORLÁTOZÁSOK ENYHÍTÉSÉÉRT KÜZDÖTTEK. 

Az elmúlt napokban a tiltakozók száma egyre inkább nőtt, és többen is kinyitották üzleteiket, amivel akár 30 ezer złoty (2,4 millió forint) értékű bírságot kockáztattak. 

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Mączyński a hétvégén jelentette be, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak a kormány képviselőivel. 

A HATALOM HOZZÁJÁRULT A SZIGORÍTÁSOK ENYHÍTÉSÉHEZ A GASZTRONÓMIAI, A HOTEL- ÉS A FITNESZÁGAZATOKBAN, UGYANAKKOR ÚJ EGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSOK BEVEZETÉSÉT ÍRTÁK ELŐ ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MEGGÁTOLJÁK A FERTŐZÉS TERJEDÉSÉT. 

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk részletezte: a január végéig hátralévő napokban kidolgozzák az új előírásokat. Ezek elsősorban a távolságtartást, a kézfertőtlenítők számát, illetve azt fogják szabályozni, hogy kiknek és hogyan kell majd felügyelniük a meglévő előírásokat.

A vállalkozók képviselői úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak alávetni magukat az új előírásoknak, ha ezért cserébe februárban ismét kinyithatják vállalkozásaikat csökkentett kapacitás mellett.

EZ UTÓBBI ÉRTELMÉBEN A SZÁLLODÁK A NYITÁSKOR KEZDETBEN CSAK SZOBÁIK FELÉT ADNÁK KI, AZ ÉTTERMEKBEN PEDIG CSAK MINDEN MÁSODIK ASZTAL MELLETT FOGLALHATNÁNAK HELYET A VENDÉGEK – számol be róla az Index.hu.

Kapcsolódó cikkek