Félmillió forintos bérkiegészítést követel a szociális szférában dolgozóknak az LMP

Megosztás

Erről a párt országgyűlési képviselője, Ungár Péter beszélt egy miskolci sajtótájékoztató keretében.

“A legrosszabbul fizetett állami alkalmazottak Magyarországon a szociális területen dolgozók, több mint 75 százalékuk a garantált bérminimummal megegyező fizetést, tehát 178 ezer forintot kap, úgy is, hogy sokan közülük 20 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek” – mondta el Ungár Péter, akit a Minap.hu tudósítása idéz.

A Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője érthetetlennek nevezte, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők miért nem kapták meg az egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést. Holott szerinte a szociális dolgozók is a frontvonalban harcolnak a járvány ideje alatt: gondozzák az idősotthonokban a rendkívül veszélyeztetett időseket, és plusz terheket vállalnak a házi segítségnyújtásban.

– Először még szóban sem köszönték meg a szociális szférában dolgozóknak a helytállást. Később ugyan ezt megtették, de nekünk az az álláspontunk, hogy a szóbeli köszönet szép dolog, de a rezsit nem fizeti be – fogalmazott a politikus.

Ungár Péter hozzátette: az 500 ezer forintos bérkiegészítés összességében 45 milliárd forintot jelentene az állami költségvetésnek. Összehasonlításképpen: tavaly év végén 43 milliárd forintot csoportosított át a kormány látványsport-beruházásokra. Ebből az összegből lehetett volna finanszírozni a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítését – érvelt az LMP-s politikus, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ezen célból petíciót is indítottak, amit a Béremelést.hu oldalon lehet aláírni.

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek