Az egyik fő gyártó már nem biztos abban, hogy elég két oltás, szükséges lehet egy harmadik is a védettséghez

Megosztás

A vakcina gyártója sem biztos abban, meddig jelent védettséget az oltott számára az, hogy beoltották, ezért könnyen elképzelhető, hogy legalább háromszor kell megismételni a folyamatot a kellő hatáshoz. De a pontos, hosszú távú hatásokat még maguk a gyártók sem ismerik.

A Moderna arra készül, hogy kísérlet céljából az első két adag után, megismétli az oltást egy évvel később. Az újabb, harmadik oltásból azok kapnának, akik az első tesztelésben is részt vettek, ugyanis még mindig nem világos, hogy az új vakcinák meddig nyújtanak védettséget a vírussal szemben – írja a CNBC.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója – Fotó: Steven Ferdman / Getty Images Hungary

Azok alapján, amit eddig láttunk, az a várakozásunk, hogy a vakcina nyújtotta védettség legalább egy évig tart. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy szükség van-e emlékeztető oltásra, ahhoz még több adatot kell elemeznünk, ezeket az adatokat pedig be kell szereznünk

– nyilatkozta Tal Zaks, a Moderna orvosigazgatója. A beadni tervezett emlékeztetőoltás ugyanaz, mint aminek engedélyét nemrég megkapták, de a cég vezetője, Stephane Bancel úgy véli, az évek múlásával szükség lehet majd arra, hogy hozzáigazítsák az új variánsokhoz.

Az emlékeztetőoltáshoz fűződő kutatás fényt derít majd arra, hogy milyen immunválaszt generál az egy év elteltével beadott vakcina, illetve további adatokkal szolgál majd biztonság szempontjából

– mondta Bancel.

Arra pedig jobb, ha készülünk, hogy igenis lesz különbség beoltott és nem beoltott emberek között, nem véletlenül olvashattuk a hírt arról, hogy már akár márciustól megjelenhet a digitális vakcinaútlevél, ami nélkül bizonyos helyekre be sem léphetünk.

Kapcsolódó cikkek