Figyeljünk, mert a Tinder tele van csalókkal, már a magyar rendőrség is elismeri a jelenséget

Megosztás

Ismerkedést imitálnak, ám gyorsan kiderül, hogy csak a pénzünket akarják. Igaz, aki internetes ismerkedésre adja a fejét, a kezdetektől kell, hogy számoljon, hogy hatalmas számban voltak és vannak jelen a csalók.

Ellepték a társkeresőket a magukat gazdag üzletembernek/asszonynak kiadó, vonzó befektetési brókerek. A belga pénzügyi felügyelet is figyelmezteti a randizni vágyókat. A magyar rendőrség már jelenségként kezeli a társkeresős bitcoincsalást.

Tinderen csábította el magyar áldozatát a bitcoincsaló

Egy példa: 30 millió forintot bukott egy magyar férfi, mert bedőlt egy szexi mesének. András 33 millió forintot bukott egy Tinderen megismert ázsiai szépség befektetési tanácsaival. Történetét az Indexen osztotta meg, aminek hatására nemcsak egyre több áldozat került elő, hanem a hongkongi, indonéz és új-zélandi befektetési brókerek is elkezdtek újra aktivizálódni. Ők mind a magyar áldozataikat próbálták rábeszélni újabb befektetésekre. 

Az USA-ban a napokban kapcsoltak le egy kriptokartellt, miután kamuvalutával kereskedtek. Egy John Levy nevű ügyvéd pénteken az Európai Parlamentnek nyújtott be egy javaslatot, amely 0,0001 eurócenttel adóztatná meg a kriptovaluta tranzakciókat. A bevételből pedig segélyalapot hoznának létre a csalás, hackelés és zsarolás áldozatainak részleges kártalanítására – számolt be róla a Yahoo Finance. Az ügyvéd kezdeményezését eddig 44 európai parlamenti képviselő támogatta. A jogvédő által képviselt ír áldozatokat egy indai hacker húzta csődbe.

Az elfogott csalónál összesen 1,2 milliárd dollár értékű, 357 milliárd forintnyi bitcoint foglaltak le. A férfi nemzetközi kamukriptotőzsdéket és kriptovaluta-csaló hálózatokat épített ki, de a kormányzati rendszereket sem kímélte. 

A szuperszexi befektetési brókerek a Tinder angol felhasználóit is megtalálták. A Mirror brit napilap írta meg, hogy a társkeresős bitcoincsalásra a belga Pénzügyi és Értékpapírpiaci Felügyelet hívta fel a hatóságok figyelmét. 

A Tinderen megjelenő képek ritkán sugallnak szendeséget, ám az ismerkedés sokszor csak átverés és csőbe húzás

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy miért olyan nehéz megtalálni az elkövetőket. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy több ügyben folyik nyomozás. Annyira gyakori a jelenség a társkeresős behálózás, hogy rendszeresen tesznek közzé figyelemfelhívó, illetve tudatosító tartalmakat a közösségi oldalakon. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakmai segítségével pedig több olyan webes bűncselekményt derített már fel a rendőrség, amelyet Magyarországon követtek el, illetve magyar állampolgárok voltak a sértettjei. 

A büntetőeljárás keretében rendszeresen kérnek adatszolgáltatást a tartalomszolgáltatóktól és a közösségimédia-szolgáltatóktól. Ezen információk – jellemzően bejelentkezési IP-címek, regisztrációkor megadott e-mail-címek, telefonszámok – felhasználásával természetesen újabb adatkérésekre nyílik lehetőség. Azonban a csalók erre is fel vannak készülve: 

A KIFINOMULT ISMERETEKKEL RENDELKEZŐ ELKÖVETŐK JELLEMZŐEN A HÁLÓZATI KAPCSOLATUK ANONIMIZÁLÁSÁT LEHETŐVÉ TEVŐ VPN-SZOLGÁLTATÁST IS HASZNÁLNAK, EZEK A SZOLGÁLTATÓK PEDIG ÁLTALÁBAN NEM MŰKÖDNEK EGYÜTT A HATÓSÁGOKKAL, ÍGY AZ ADATKÉRÉSEKET AZ ÉRINTETT ÁLLAM HATÓSÁGAIN KERESZTÜL, NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL LEHET VÉGREHAJTANI

– írta az ORFK. Hozzátették: 

A FELELŐSSÉGRE VONÁS SIKERE AZONBAN NAGYBAN FÜGG ATTÓL, HOGY AZ ELKÖVETŐ TARTÓZKODÁSI HELYE SZERINTI ÁLLAM IGAZSÁGÜGYI HATÓSÁGAI EGYÜTTMŰKÖDNEK-E A MAGYAR TÁRSHATÓSÁGOKKAL.

Dr. Szemethy Róbert 17 sértett megbízásából tett feljelentést a rendőrségen. Ügyvédi irodája elég mélyen beleásta magát a bitcoincsalók felderítésébe. Elmondása szerint a hazai tinderes csalások 90 százalékát magyarok követik el, akik mindent megtesznek azért, hogy külföldinek látsszanak. Egy női olvasónkat egy ázsiai modell férfi karakterében csábították kriptobefektetésre. Ő is ugyanazt a jelenséget tapasztalta a randiappon, hogy a vonzó, magát kínai borkereskedőnek beállító férfi először ismerkedést színlelt, majd szép lassan rátért, hogy nagyon bejött neki a kriptovalutázás, és Katalinnak is megmutatná, hogyan lehet a kriptotőzsdén hatalmasat szakítani. Egy kamukereskedő oldalra terelte a nőt, akit meg lehetett téveszteni a robotizált árfolyammal.

100 eurónyi befektetésből egy nap alatt hoztak ki 120 eurót. Majd amikor Zee újabb 2 ezer euró befektetésre csábította Katalint, a hölgy azonnal gyanút fogott, és visszakövetelte pénzét. A férfi angolul és kínaiul küldte el Katát, aki ez alapján biztos volt benne, hogy a csaló külföldi. Akár külföldi is lehetett, persze a számítógép mögül nagyon könnyű kínainak tűnni: 

给我钱宝贝!

Fonetikusan: Gei wo quian baobej! Magyarul: Adj pénzt, bébi! A Google Fordító generálta a szöveget, amit kimásolva bárki elmondhatná, hogy remekül beszél kínaiul, de valójában csak a CTRL+C és CTRL+V billentyűkombinációt használta. Dr. Szemethy Róbert szerint kétféle módon lehet kijátszani a magyar bűnüldöző szerveket. Az egyik, hogy a csaló úgy reklámozza a befektetési tippeket, mintha jóhiszeműen járna el. Ezt a társkeresős módszernél a magyar elkövetők ritkán szokták alkalmazni, mert sokkal cselesebb a külföldit játszani.

Az ügyvéd szerint a legtöbb feljelentésből azért nem lesz nyomozás, mert a bizonyítékok alapján külföldre vezetnek a szálak. Ezért Dr. Szemethy szerint először azt kell bemutatni a rendőröknek, hogy biztosan magyar lehetett az elkövető. Ennél sokkal nehezebb bebizonyítani, hogy a magyar elkövető Magyarországról verte át magyar áldozatát.

További részletek az Index.hu cikkében olvashatók.

Related posts