Erre figyelj, ha nem akarod elbukni az otthonfelújítási támogatást

Megosztás

A Portfolio.hu szedte össze a legfontosabb buktatókat az idén és jövőre elérhető otthonfelújítási támogatás kapcsán, amellyel akár 3 millió forintot is megspórolhatnak a gyermeket nevelők egy lakásfelújítás során.

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy aki 25 év alatti gyermeket nevel a háztartásában, és felújítja a lakását, az a számlák összegének 50%-ára, de legfeljebb 3 millió forintnyi állami támogatásra jogosult. Házaspárok mellett élettársak, elváltak és egyedülállók is igényelhetik. Az igénylést a számlák összegyűjtése után egyszer, 2022. december 31-éig lehet a kormányhivatalnál benyújtani – írja a Portfolio.hu, amely azonban számos buktatót is összegyűjtött ezzel kapcsolatban.

Az egyik ilyen, hogy sokan arra számítanak, hogy már 2020-ban kifizetett anyagokat, esetleg már kiszámlázott munkálatokat is elszámoltatnak. Ha nem eszmélnek időben, ők akár milliókat is bukhatnak e tévedés emiatt: kizárólag 2021. január 1-je után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségekre lehet igényelni a felújítási támogatást.

Sokan tévesen azt is gondolhatják a szabály szövegezése alapján, hogy a hamarosan 25. életévét betöltő gyermekre már elkezdheti a felújítási munkálatokat. A támogatáshoz fontos azonban, hogy a 25. életév betöltése előtt a kérelemnek be kell érkeznie a Magyar Államkincstárhoz, addigra tehát be kell, hogy fejeződjön a felújítás, a számlákat addigra ki kell fizetni. Ugyanígy az igénylés pillanatában még túl fiatal magzat sem elfogadható: a magzati kor 12. hetétől igényelhető a gyermekre a támogatás.

Az is fontos, hogy ha valaki nem tulajdonos a lakásban, de úgy szeretné igényli a támogatást, vagy pedig tulajdonos, de az igénylő(k) és/vagy a kiskorú gyermekei(k) együttesen nem rendelkeznek 50%-os tulajdonosi hányaddal az ingatlanban, akkor elutasítják a kérelmet.

A teljes lista a Portfolio.hu cikkében olvasható.

Kapcsolódó cikkek