Két gorillánál is kimutatták a koronavírus-fertőzést

Megosztás

Kimutatták két gorilla szervezetében a koronavírust a San Diego-i állatkertben, miután a majmoknál a fertőzésre jellemző tüneteket vettek észre – közölte Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója hétfőn az Index tudósítása szerint. Ez lehet az első ismert eset, amikor a vírus majmokra terjedt át.

Newsom szerint még vizsgálják a gorillák fertőzésének eredetét, vagyis azt, hogy más állatoktól, vagy embertől kaphatták-e el a vírust, de feltételezéseik szerint egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább.

Az állatkerti hatóságok azt követően vettek mintákat a majmok ürülékéből, hogy két gorilla köhögni kezdett a múlt héten. A pozitív teszteredményeket hétfőn erősítette meg az amerikai földművelésügyi minisztérium országos állatorvosi szolgálatának laboratóriuma. Lisa Peterson, az állatkert igazgatója szerint a fertőzött állatok a köhögés és némi vérbőség ellenére jól vannak, és természetesen elkülönítették őket.

A koronavírust eddig több – fogságban tartott – vadállat szervezetében is kimutatták, így például a bronxi  állatkert  több oroszlánjánál és tigrisénél, valamint a barcelonai állatkert négy oroszlánjánál is. A vírussal fertőzött kutyák és macskák esetei is ismertek, viszont ez az első eset, hogy emberszabásúaknál mutatták ki a fertőzést.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek