A bezárásokkal is 80 000-nél több látogatója volt a Miskolci Állatkertnek

Megosztás

A koronavírus járvány nehézségek elé állította a Miskolci Állatkertet is, mivel tavasszal és az év végén is be kellett zárnia kapuit a látogatók előtt. Ennek megfelelően a látogatottságban az elmúlt években tapasztalt növekedés visszaesett, de 2020-ban még így is több, mint 80 000 látogatót fogadott – derül ki az állatkert és a Miskolc Holding közleményéből.

Tavaly közel százötvenen fogadták örökbe kedvenc állatukat, és az ebből befolyó másfél millió forintos összeg is hozzájárult többek között ahhoz, hogy az állatkert biztosítani tudta a napi működést.

Ehhez egyébként a Borsod24 is hozzájárult, illetve a témában készítettünk videót i, amit ezen a linken keresztül érhetnek el.

Mint írják, az állatkert munkatársai egész évben azon dolgoztak, hogy az állatok lehetőség szerint semmit ne vegyenek észre a körülöttük zajló nehézségekből. Év végén 118 faj, alfaj és fajta, illetve ezek 541 egyedileg is nyilvántartott példánya, valamint 10 faj esetében tenyészete alkotta az állatkert állományát.

A 2020-ban született több mint 100 kisállat közül érdemes kiemelni mindenekelőtt az örvös mangábék csapatában született kis kölyköt – akinek a látogatók választották a Kirabo nevet –, hiszen nem csak, hogy a miskolci állatkertben, de az országban is először született kölyke ennek a különleges, Közép-Afrikában honos majomfajnak. Hasonlóképpen örömteli minden évben a David-szarvasok és az európai bölények szaporulata, hiszen mindkét faj az állatkerteknek köszönheti, hogy miután a szabad természetből kipusztultak, egyáltalán mindmáig fennmaradhattak.

Az európai bölények kapcsán külön érdekesség, hogy az egyik Miskolcon nevelkedett egyed, amely két évvel korábban a Nyíregyházi Állatparkból érkezett, a tavalyi évben egy visszatelepítési program keretében Bulgáriába utazott, ahol ma már egy vadon élő csorda tagjaként, szabadon élhet a Rodope hegység területén. Így nem csak megőrizni tudják a veszélyeztetett fajok egyedeit, hanem a Föld élővilágának sokszínűségének megóvásában is aktív résztvevője tud lenni a miskolci állatkert csapata.

A szaporulaton kívül is rendszeresen gyarapodik az állatkert gyűjteménye. Új lakók érkeztek a madártavi részre, újabb kancával gyarapodott a kuláncsapat, valamint párt kapott a nőstény fehérfarkú sül is. Emellett voltak távozók is, akik nagy útra indultak: a legmesszebb a tavasszal világra jött észak-amerikai kúszósül és az örvös mangábé csapat egyik tagja utazott, előbbi ma már a lengyelországi Gdansk város állatkertjének lakója, míg utóbbi az angliai Colchesteri Állatkertbe került.

A 2020-ban is zajló állatkerti fejlesztés, már az idei évet vetíti előre. A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt keretében új fogadóépület épült a bejáratnál, lakói számára komfortosabbá vált a tigrisház, valamint új bemutatóval bővül az afrikai fajokat felvonultató részleg, ahol a Száhel övezet reprezentatív állatfajaival ismerkedhetnek meg majd látogatók bízva abban, hogy hamarosan újra fogadni tudja látogatóit a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

Kapcsolódó cikkek