Az egekbe szökhet az üzemanyag ára: 400 forintnál is drágább lehet literje

Megosztás

A tavaszi járványügyi lezárások egyik érdekes hozadéka volt, hogy 10-12 éve nem látott mélységekbe zuhant a benzin és a gázolaj ára. Úgy tűnik, most viszont alaposan belehúz, mert megközelíti, bizonyos kutakon meg is haladja majd a 400 forintot néhány héten belül.

November közepe óta folyamatosan drágulnak az üzemanyagok, egy liter 95-ös benzin most átlagosan 375 forintba kerül, 22-vel többe a másfél hónappal ezelőttinél. Ugyanebben az időszakban a gázolaj átlagára 30 forinttal, 394 forintra emelkedett.

Hétfőn több hónapos csúcsra ért a Brent típusú nyersolaj ára: egy hordóért 53,3 dollárt kértek. Utoljára tavaly márciusban kínálták ennyiért, míg ősszel előfordult, hogy csupán 37-dollárért adták-vették. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó elemző, Pletser Tamás szerint az emelkedést a vakcinák megjelenése, így a járványból való kilábalás híre hajtja.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a következő hetekben a hazai üzemanyagárak tovább emelkedhetnek, összességében 10-15 forinttal kerülhet majd többe a mostaninál a benzin és a gázolaj.

A riportban az is elhangzott, hogy míg 2019-ben 100, addig tavaly „csak” 92 millió hordó volt a napi olajfogyasztás világszerte. Elemzők szerint 2021 második félévében közelítheti majd meg a kereslet a járvány előtti szintet, akkor még jelentősebb üzemanyagdrágulás jöhet.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek