Karikó Katalin megvédte Orbán Viktor szavait, bár az “asszonyság” kifejezés kommentálását ügyesen kikerülte

Megosztás

Napok óta megosztja a közvéleményt a miniszterelnök hétvégi nyilatkozata a Pfizer-vakcináról, illetve az ebben igen tevékenyen részt vállaló tudósnőre tett megjegyzésen Maga az érintett azonban a legkevésbé sem fogja fel tragikusan a nyilatkozatot, sőt, nagyrészt igazat ad Orbán Viktornak.

A Covid-vakcina alapját kidolgozó magyar kutató megerősítette, hogy a kormányfő felhívta őt telefonon. Az asszonyság-ügyről nem akar nyilatkozni.

Az egyik volt tanítványom (…) azt mondta, hogy soha ne reflektáljak semmi ellenem szóló kommentre, ne keveredjek bele mások vitájába, az mind csak ZAJ”

– nyilatkozta a Szeretlek Magyarországnak Karikó Katalin.

A magyar biokémikus azzal kapcsolatban fogalmazott így, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap “kisújszállási asszonyságnak” nevezte őt a Kossuth rádióban, amikor a Karikó által kidolgozott szabadalomról beszélt a műsorban. Ugyanis a magyar biokémikus munkássága alapján készülnek a legígéretesebb Covid-vakcinák.

Orbán szavai több ellenzéki képviselőt és nőjogi aktivistát is felháborítottak, ám az érintett, Karikó nem akart rá reagálni. Mint mondta: nem szeretne nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni az “asszonyság-ügyben”. “Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen” – mondta az egyesek szerint a Nobel-díjra esélyesnek is tartott kutató.

Karikó Katalin azt is megosztotta, hogy Orbán valóban személyesen hívta fel telefonon, aki tanácsot kért tőle. “A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég –70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról” – ecsetelte Karikó.

Bár az asszonyságra nem, arra azért reagált a kutató, hogy a miniszterelnök megfogalmazása szerint a Pfizer/BioNTech vakcina az egy magyar vakcina, mert “amerikai pénz és magyar ész van benne”. Karikó Katalin szerint az utóbbi kijelentés nem túlzás:

Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTechnél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett”.

Hvg.hu

Hozzászólások

Related posts