Így kell közpénzből eltorzítani a valóságot – a kézi vezérléssel működő kormányzati szócső, azaz a közmédia mindennapjai

Megosztás

Az egykori belsősök szerint teljesen megszűnt az M1-nél is a klasszikus, valódi újságírói munka, kizárólag a felsőbb utasításoknak kell megfelelni és engedelmeskedni. Előre megírt forgatókönyv alapján kell a migránsokról hírt adni, még a megnevezés is fontos. A dolgozók Facebook-fiókját is figyelik, egy kétes poszt és azonnal repülhet az illető.

Mintegy 100 milliárd forint közpénzből működik a közmédia, aminek elsődleges feladata a sokszínű, kiegyensúlyozott tájékoztatás lenne. Azt, hogy mi kerül a képernyőre, mindenki láthatja. Arról hogy miként változott meg szerkesztőségi munka 2010 után, cikksorozatot közölt a Szabad Európa. Volt és jelenlegi munkatársak, meséltek arról, hogyan zajlik a munka közszolgálati tévénél és az MTI-nél. Az általuk elmondottakat a szerkesztőségünk birtokába került emailek és egy hangfelvétel is alátámasztja.

Kézi vezérlés, válogatott módszerek a felsőbb akarat végig vitelére

A 2015-ben hírcsatornává vált M1 belső viszonyairól három munkatárs beszélt a Szabad Európának. Ők mind arról számoltak be, hogy újságírói kezdeményezéseknek alig van tere. Egyikük például azt mondta, hogy a befolyásolás legegyszerűbb módja, ha egy egyébként fontosnak számító témát egyszerűen nem adnak ki feldolgozásra, vagy bizonyos, megbízhatóbbnak tartott szerkesztők kapják meg a témát. Azt minden forrásunk megemlítette, hogy az is előfordult rendszeresen, hogy egyenesen legfelülről érkezett egy kérés, azaz a Pitbull becenévre hallgató Németh Zsolt csatornaigazgatótól.

Tiltott témának számítottak például a különböző emberi jogi mozgalmak, de Greta Thunberg szerepeltetéséhez is külön engedély kellett. Tiltott szó lett a menekült, ha pedig valamilyen, külföldi politikust érintő botrány került szóba, akkor baloldali politikus esetén mindig használni kell a „baloldali” jelzőt, míg jobboldali politikusnál kerülendő ez a fordulat – sorolták tapasztalataikat a munkatársak.

A koronavírus-járvány is felkerült az „érzékeny” témák listájára. Egy birtokunkba került email szerint arra támadt „nézői igény”, hogy ne egy nagy összefoglaló anyag készüljön arról, milyen a járványhelyzet külföldön, hanem inkább egy nagy, részletesebb blokk. És hogy erre miért van szükség?

Az egész színháznak az a célja, hogy érzékeltessük: nálunk nincs akkora gond, mint bárhol máshol

– teszi egyértelművé a kérés magyarázatát kollégáinak körbeküldött emailjében Beregnyei Miklós szerkesztő, aki beosztottjainak továbbította a fentről érkező kérést.

M1 Híradó: A németek rettegnek, ezért Magyarországra költöznek - Ellenszél
Kötelezően előírt sémák szerint kell a “híreket” tálalni a közmédiában

Egy forrásunk arról beszélt, hogy az iránymutatások telefonon érkeztek az aktuális szerkesztőknek, hogy „mire figyeljenek oda, vagy egy témát milyen szempontok alapján dolgozzanak fel. De volt olyan is, amikor utólag szóltak le, hogy egy anyagot vegyünk ki a Híradóból. Sose tudtuk meg, kinek nem tetszett valami.”

Ő azért biztos abban, hogy a szervezeten kívülről érkeztek a kérések, mert „nem egyszer elhangzott Németh Zsolt szájából, hogy »azt mondták nekünk«… Egyértelmű volt, hogy ilyenkor kívülről jött a kérés”. Németh Zsolt ugyanis a csatorna első embere. „Az rettenetes, amikor remegő kézzel veszik fel emberek a felettük álló hívását” – tette hozzá.

Láttunk ugyanakkor olyan emailt is, ami egy Szijjártó Péter külügyminiszterrel készült interjú leiratát tartalmazta. Ezt egyenesen a minisztériumból küldték el az MTVA-nak, hogy könnyebb legyen szemlézni. Olyan üzenetet is láttunk, amiben egy kormányközeli intézet elemzője hívta fel a szerkesztők figyelmét egy aznap várható „fontosnak ígérkező” eseményre.

Kampányidőszakban még szigorúbbak lettek a szerkesztői elvárások. A 2018-as parlamenti választások előtt utasításba adták a külpolitikai rovatnak, hogy minden nap kell legalább egy „migránsos anyag”. Hogy ez pontosan mit is jelent? „Mindenképpen egy olyan anyag, ami alapján külföldi származású emberekről negatív képet alkothatnak a nézők” – adott pontos definíciót az egyik ott dolgozó forrásunk.

A legdurvább felvétellel kell kezdni. Például a migráns szúr, öl vagy allahu akbart kiállt. Ez után kell elmondani a történetet, ami után hozzá kell tenni, hogy már hány millió migráns érkezett Európába, és hogy a balkáni útvonalon további milliók vannak úton, akik majd mind Magyarország határain fognak kopogtatni. Ez volt a séma. Egy ilyen hír után egy olyannak kell következnie, ami azt mutatta be, hogy hányan akartak bejönni a magyar határnál, de a rendőrség elkapta a migránsokat” – magyarázta. Ez egy bevett forgatókönyv, hisz a koronavírusos beszámolók felépítése is hasonló.

Első cikkeink megjelenése után két további forrás is beszélt a Szabad Európának, akik 2010 előtt és után is az MTVA-nál dolgozott.

Egyikük a 2010 utáni változásokat úgy jellemezte: „Olyan ez, mint amikor beteszik a békát a hideg vízzel teli fazékba és alágyújtanak. Szép lassan megfő.”

Hosszú volt az út, amíg például a hírekkel foglalkozók eljutottak addig, hogy vannak felvezető szövegek és összekötőszövegek, amelyekbe tilos belenyúlni, és vannak témák, amelyről a tudósítást „fel kell lőni a felhőbe, hogy valakik megnézzék és rábólintsanak” adásba kerülés előtt. Idővel a szakmaiság elveinek helyét átvette a kormányzati kommunikáció, amikor mindenhol, a Kossuthon, a Duna és az M1 híradójában is ugyanazt, ugyanúgy lehet csak tálalni.

Ezek után beszélt arról, amire korábbi informátoraink is utaltak: az MTVA figyeli dolgozói munkán kívüli tevékenységét is. Ez, mint mondja, főleg a közösségi médiát érintette, a Facebook-posztokat figyelték. „Elég volt egy kétértelmű bejegyzés a privát oldalon, és közölték az illetővel, hogy vagy törli, vagy csomagolhat”.

m1-hirado-agymosasa – Borsod24.com
Csak a kormányzati szemszög lehet igaz, aki másként gondolná, azonnal repül

Általános a bizalmatlanság a falakon belül, mindenki „búrát húz a fejére” és csak a saját dolgával, sorsával törődik, mert ha nem így tesz, könnyen az utcára kerülhet – ez jellemzi a légkört.

MTVA-tól való távozása után kétszer is hívták olyan külső gyártású produkcióba, amit az MTVA rendelt meg, de amikor kiderült, hogy ő is a munkatársak között lenne, az utolsó pillanatban indoklás nélkül kihúzatták a nevét.

Beszélgetőpartnerünk ezzel indokolja azt, hogy a volt közmédiások évekkel a kirúgásuk vagy éppen a felmondásuk után sem nyílnak meg könnyen, arccal, névvel pedig elvétve sem találni megszólalót.

További részletek olvashatók a Szabadeuropa.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek