Nem jó hír: a koronavírus-fertőzés hosszú távon is elronthatja a szaglásunkat

Megosztás

A járványt kutatók erre a következtetésre jutottak, mivel sokaknál a vírus eltűnése után sem állt helyre az eredeti rend a szervezetben.

Számos koronavírus-fertőzésen átesett személy beszámolója szerint a szaglószervek működését hosszú távon is befolyásolhatja a vírus – írja a Sky News. 

Az már korábban is ismert volt, hogy a betegség idején a szaglás elvesztése is a tünetek közé tartozhat, most azonban úgy tűnik, hogy a betegség után sem mindig működnek tökéletesen a szaglószervek. 

parozmia egyszerűen megfogalmazva a szaglás torzulását jelenti, és általában vírusos fertőzések utóhatásaként szokott jelentkezni. 

Úgy fest, a koronavírus-fertőzésnek is következménye lehet ez az állapot, mivel a betegségen átesett személyek közül sokan jelentették, hogy ezt tapasztalták.

A KORÁBBI FERTŐZÖTTEK LEGGYAKRABBAN HAL, ODAÉGETT PIRÍTÓS VAGY A KÉN SZAGÁT ÉREZTEK – OLYANKOR IS, AMIKOR EZEK EGYIKE SEM VOLT A KÖZELÜKBEN.

A parozmia ugyanis abból ered, hogy a betegségek során torzul a szaglóidegek működése, és aztán az agy az ezek által közvetített információkat nem tudja megfelelően elképzelni. 

Nirmal Kumal fül-orr-gégész professzor a tapasztalatokról beszámolva elmondta, hogy elsősorban a fiatalokat, valamint az egészségügyi dolgozókat érintheti ez az állapot.

Egy ember azt mondta, hogy minden szag helyett halszagot érez

– mondta a tapasztalatokról beszámolva. Egy Sussex megyében élő nő pedig arról számolt be, hogy minden szag helyett egyfajta „nehezen leírható, betegesen édes” szagot érez. Annak ellenére, hogy korábban imádta a kávét, most elviselhetetlennek tartja az illatát is.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek