Elfogadta a Parlament a választási törvény és az Alaptörvény módosítását, mostantól „az apa férfi, az anya nő”

Megosztás

Kedd délelőtt a parlament 134 szavazattal 60 ellenében tartózkodás nélkül megszavazta a választási törvény módosítását – tudósít az Index. Ennek értelemében ezután a jelenlegi 27 helyett a jövőben már 71 egyéni választókerületben kell majd jelöltet állítania annak a pártnak, amely országos pártlistát kíván állítani.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes november 10-én, éjfél előtt egy perccel nyújtotta be a választási törvény módosításáról szóló javaslatát. Hivatalos kormánypárti indoklás szerint a választási törvény módosítására az úgynevezett kamupártok miatt van szükség, amelyek nem valamilyen politikai célok megvalósítása miatt, csupán az állami támogatás megszerzéséért indulnak és állítanak pártlistát a választásokon. Ebben még nem 71, hanem 50 egyéni választókerületi indulás szerepelt.

A parlament egyúttal 134 szavazattal 45 ellenében 5 tartózkodás mellett elfogadta az Alaptörvény kilencedik módosítását is, amely alkotmányba foglalja, hogy az anya nő, az apa férfi, közpénz pedig az állam bevétele, kiadása és követelése. A zárószavazás tanúsága szerint 15 képviselő nem voksolt. A parlamenti közvetítés alapján a Demokratikus Koalíció képviselői kivonultak az ülésteremből a szavazás előtt. Az ellenzéki párt a Facebook-oldalán is megerősítette, hogy nem vett részt a szavazáson.

Az Alaptörvény kilencedik módosításáról szóló törvényjavaslatot Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be november 10-én. A kormány álláspontja szerint ezzel többek között beemelik a magyar családok erősebb védelmét és a gyermekek biztonságát is az alkotmányba. A család fogalmát megerősítő L) cikkbe a következő rendelkezés kerül: “Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

További részletek az Index tudósításában.

Kapcsolódó cikkek