Operatív törzs: Várják a koronavírusból gyógyultak jelentkezését, hogy vérplazmát vehessenek tőlük

Megosztás

Az elmúlt egy hétben a szennyvízben lévő vírus-örökítőanyag mértéke a legtöbb településen stagnál, vagy csökken – mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes a Telex tudósítása szerint.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője elmondta, emelkedő tendenciát a nagyobb városok közül egyedül Szolnokon mértek, az átlagnál valamelyest magasabb értékek voltak továbbá Eger és Szombathely térségében. Csökken a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre esett vissza ez az érték. Újságírói kérdésre válaszolva Galgóczi közölte: a koronavírus elleni vakcinák dokumentációja nyilvános lesz.

Az NNK várja a fertőzésből gyógyultak jelentkezését, hogy vérplazmát vehessenek tőlük. Ennek feltételei a legalább két hete tartó tünetmentesség, hogy az illető ne legyen karanténban, ne legyen súlyos, krónikus betegsége, valamint, hogy 18 és 60 év közötti legyen. A vérplazma segíthet a vírus okozta betegség kezelésében, így nagy segítséget jelenthet a kórházban kezelt betegeknek.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek