Rekord a kiadó lakások számában, Miskolcon valamiért mégse csökkentek az árak

Megosztás

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon. Sok helyen érezhető az albérletárak csökkenése, viszont pár településben még tartják magukat az árak – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amit a hvg szemlézett.

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők összesen 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, a portál öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában. A portál közleménye szerint még a 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több a kiadó lakás, illetve ház.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint egyértelműen a járványhelyzettel magyarázható a visszaesés: A turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra, nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket, az egyetemisták jó része pedig hazaköltözött a digitális oktatás miatt.

Budapesten van a legtöbb kiadó lakás, december elején több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető. A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.

Az adatok szerint a legtöbb egyetemvárosban is kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban jelentősen, 9 százalékkal csökkentek az árak az elmúlt hónapban

Miskolcon és Debrecenben viszont valamiért ugyanannyiba kerülnek az albérletek, mint egy évvel ezelőtt.

Kapcsolódó cikkek