Összesen 249 magyar és lengyel város üzent közösen az Európai Bizottság elnökének

Megosztás


Közös levelet írt
 Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere összesen 249 magyar és lengyel város nevében az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen-nek. 

A főpolgármesterek szerint “Magyarország és Lengyelország kormánya ismét megmutatta, hogy semmibe veszi uniónk központi értékeit: Elutasították a jogállami feltételrendszert, és ezáltal blokkolta az EU következő többéves költségvetését, benne a létfontosságú COVID-19 helyreállítási segélyt”.

„E két kormány a migráció-ellenes ideológia és a nacionalista retorika leple alatt egy olyan politikai rendszert próbál védeni, amely osztatlan hatalomra, jogosulatlan kiváltságokra és teljesen manipulált nyilvánosságra alapul” 

– írta a két főpolgármester. 

A levelet aláíró 249 település polgármesterének nevében Karácsony és Trzaskowski azt írják, hogy elítélik Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnökök e lépéseit.

„Több millió magyar és lengyel állampolgár képviseletében támogatjuk a jogállami biztosítékok bevezetését, valamint az az EU-s források felhasználásának alapos ellenőrzését, hogy ezek a források valóban a köz javát, és ne antidemokratikus és korrupt érdekeket szolgáljanak”.

Bár a polgármesterek bíznak benne, hogy a kormányok végül elfogadják az eredeti költségvetési javaslatot és alávetik magukat a jogállami mechanizmusnak, de látják, hogy ma már valós alternatíva egy Magyarország és Lengyelország nélkül tető alá hozott kormányközi megállapodás az Új Generációs EU helyreállítási eszközről. Karácsony és Trzaskowski épp erre a nem kívánt, de lehetséges esetre javasol egy lehetséges megoldást: 

„Egy Magyarország és Lengyelország nélküli kormányközi megállapodás esetén azt javasoljuk, hogy az Európai Unió az Új Generációs EU eszközben e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy ezek az önkormányzatok fenntartható és szociálisan igazságos újjáépítést folytathassanak.”

Mint írják, a mostani krízis fájdalmasan rámutatott Európa évtizedes kezeletlen betegségére: a demokrácia leépítésére és az autoritarizmusra egyes tagállamokban. 

„Európa nem hagyhatja, hogy ezek az egyre autoriterebb kormányok túszul ejtsék a jövőnket. Most, többféle egyidejű válság idején, Európának védenie kell polgárai jólétét, és élére kell állnia a fenntartható gazdasági újjáépítésnek. Mi, magyar és lengyel önkormányzatok, készen állunk arra, hogy ebben konstruktív szerepet játsszunk”

 – írják levelük végén. 

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek