Törvényben kér béremelést a miskolciaknak Jakab Péter és a Velünk a Város frakció

Megosztás

A Velünk a Város frakció is támogatja Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő törvényjavaslatát, amely lehetővé tenné, hogy az alacsony jövedelemért dolgozók teljes személyi jövedelamdójukat visszaigényeljék, a multikat pedig béremelésre kötelezzék – hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón, amellyel kapcsolatos közleményt az alábbiakban teljes egészében idézzük.

A Velünk a Város jobbikos frakciócsoportja – élve Miskolc felterjesztési jogával – törvénymódosító javaslatot terjesztett a kormányzat elé azzal a céllal, hogy az állami többségi tulajdonban levő vállalatok munkavállalóinak bére rendezésre kerüljön – idézte fel az előzményeket Badány Lajos péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

E beadványukra azonban értelmes válasz azóta sem érkezett, csak a probléma eltussolása, és a szokásos személyeskedés volt a reakció – közölte a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. Emlékeztetett arra is, hogy miközben a kormány újabb és újabb megszorításokkal sújtja az önkormányzatokat, érdemben semmit sem tesz a bajba jutott munkavállalók megsegítésére. Az állam megvonta a közösségi közlekedés támogatását, elvonta a gépjárműadót, és gyakorlatilag lenullázta a parkolási díjból származó bevételeinket” – sorolta a kormányzat bünetőintézkedéseit –, ezek a járványhelyzet okozta gazdasági következményekkel együtt immár több milliárdos hiányt okoztak az eredeti költségvetésben.

Ismertette több kormányzati politikusok azon kezdeményezését, amely a város utolsó komolyabb bevételi forrásának, az iparűzési adó mértékének csökkentésére irányult, ami Badány szerint már az önkormányzatok pénzügyi kivégzésével lenne egyenértékű. Legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy a kieső bevételekkel szemben a kormányzat nem biztosít arányos kompenzációt. “Az, hogy az állam teljes kiszolgáltatottságba és függőségi helyzetbe taszítja az önkormányzatokat, még politikai indokokkal megmagyarázható lenne, de a miskolci munkavállalók rabszolgasorba kényszerítése ellen városunk képviselőinek minden lehetséges eszközzel kötelessége küzdeni. Jelentem, hogy a miskolciak pénze és türelme is elfogyott.” – állapította meg a képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2019 elején egy borsodi munkás átlag 112 ezer forinttal keresett kevesebbet egy budapestinél, addig 2020 közepére ez a különbség 126 ezer forintra nőtt. „Nem várhatunk tehát tovább, azonnali bérrendezésre van szükség” – összegezte véleményét Badány Lajos. Ezért a Velünk a Város jobbikos frakciócsoportja Jakab Péter segítségével önálló javaslattal próbálja előmozdítani a miskolciak ügyét.

„Ahogy Badány Lajos képviselőtársam mondta, nincs kire és nincs mire várni, ezért egyeztetve a Velünk a Város frakció jobbikos képviselőcsoportjával, önálló képviselői indítványt nyújtottam be a parlament elé, amely három pontban rendezné a béreket ott, ahol jelentős a lemaradás az országos átlagtól” – vette át a szót Jakab Péter, országgyűlési képviselő. Véleménye szerint ilyen Miskolc és térsége is.

A javaslat első pontja megegyezik a miskolci önkormányzat által benyújtott felterjesztéssel, amely kötelezné az állam többségi tulajdonában lévő vállalatokat az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének az alkalmazására. A második pont kötelezné a kormányt a multikkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalására oly módon, hogy ezek a szerződések ne csak a multiknak nyújtott támogatás mértékét rögzítsék, hanem azt is, hogy milyen ütemben kívánja az adott cég felzárkóztatni a béreket ott, ahol a bérszínvonal még az országos átlagot sem éri el. „Az elmúlt években ugyanis a multik minden egyes újonnan létrehozott munkahely után átlagosan 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, cserébe viszont minőségi bér helyet csak rabszolgamunkát adtak” – tájékoztatott a foglakoztatásban kialakult helyzetről.

A törvényjavaslat harmadik pontjában Jakab Péter azt kezdeményezi, hogy a kormány teremtsen olyan gazdasági környezetet, amely lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások számára a bérek emelését, például átfogó járulékcsökkentéssel, amelynek összegét béremelésre kellene fordítani. Kiemelte azon meggyőződését, hogy sokat segítene az is, ha a kormány az átlag alatt kereső dolgozóknál lehetővé tenné az személyi jövedelemadó 100 százalékának a visszaigénylését, ami az érintett miskolciaknak 40-45 ezer forint plusz jövedelmet jelenthetne.

„A Parlament Vállalkozásfejlesztési Bizottsága már jövő héten napirendre tűzheti a képviselői indítványomat. Arra kérem Miskolc fideszes képviselőit, lobbizzanak azért, hogy a kormánypárti képviselők a bizottsági ülésen mondjanak igent a miskolciak bérfejlesztésére” – zárta sajtótájékoztatójukat Jakab Péter.

Kapcsolódó cikkek