A vártnál is jobban csökkent a boltok forgalma

Megosztás

Az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A műszaki cikkeket és a használt cikkeket árusító üzletekben, a ruhaboltokban, valamint a benzinkutakon mértek óriási zuhanást, de az élelmiszerüzleteken kívül sehol nem volt növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az élelmiszerüzletek forgalma 2,4 százalékkal nőtt októberben. Ez a szokásosnál kisebb növekedést jelent – a szakértők az elmúlt hónapokban azzal magyarázták ezt a trendet, hogy megérzi a szektor a turisták hiányát, de azért mégis pozitív tartományban marad a mutató, hiszen enni a járvány alatt is kell. Az ital- és dohányboltokban 1,9 százalékkal csökkent a forgalom. Az élelmiszerboltok, az ital- és a dohányüzletek együtt kapják a kicsit bonyolult „élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem” nevet, abban átlagosan 1,2 százalékos lett a növekedés.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 1,2 százalékkal kisebb lett. Kisebb csökkenést mértek a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (0,4 százalék),  és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (2,2 százalék). Sokkal nagyobb volt a visszaesés a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (7,2 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (11 százalék), a használtcikk- (15 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (19 százalék).

Ráadásul az év hátralévő részében a helyzet további romlása várható. 

Kapcsolódó cikkek