Jövőre csökkenhetnek a lakásárak

Megosztás

A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3 százalékkal eshet – közölte a hvg a GKI felmérése nyomán.

Mint írták, a lakáspiaccal foglalkozó cégek arra számítanak, hogy Budapesten egyre nagyobb lesz a túlkínálat, a kivételt a budai zöldövezet és a családi házak jelentik, a vidéki lakáspiaci helyzetet viszont jobbnak látják, mint az előző felmérésükben.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. A GKI szerint ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

A felmérésben megkérdezettek 50 százaléka a fővárosban az értékesítési árak csökkenésére, 47 százaléka pedig az árak stagnálására számít. Elhanyagolható azok aránya, akik szerint áremelkedés várható.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 57 százaléka, stagnálásra 36 százaléka, növekedésre pedig 7 százaléka számít. A várható díjcsökkenés a korábbinál kisebb, 5 százalék körüli, Budapesten viszont elérheti a 8 százalékot.

Kapcsolódó cikkek