Zacher Gábor kemény szavai: Felejtsük el az idei karácsonyt!

Megosztás

Az RTL Klub Reggeli című műsorába hívták meg Zacher Gábor toxikológust, akit a járványhelyzet, illetve a karácsony kapcsán is faggattak a műsorvezetők.

Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat, mert azért látni ilyet – mondta Zacher Gábor.

A toxikológus hozzátette, a tegnapi futása során is látott egy 30-40 fős csoportosulást, az emberek forralt bort ittak, beszélgettek, dohányoztak, és persze, maszk nélkül voltak. Nem jó ez, és azt gondolom, a szabályok tényleg arra vannak, hogy azokat próbáljuk meg betartani. Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekük.

Szóba került az is, hogy most elsősorban nem a gyógyításért, hanem a túlélésért küzdenek az orvosok, aminek kapcsán Zacher azt is kiemelte, hogy tanulnak is folyamatosan.

Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk. Nap mint nap új dolgok derülnek ki erről az egész történetről. Kezdetben voltak olyan gyógyszerek, mint a malária elleni készítmény, antibiotikum, amire azt mondtuk, hogy ez jó, aztán kiderült, hogy nem jó” – magyarázta, hangsúlyozva, furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században, mert ilyet még nem látott az orvostudomány. Olyanokat még például nem tudunk, mi lesz 3-4 hónap múlva, ha valaki átesik a betegségen. (…) Itt egy csomó olyan dolog van még előttünk, amit nem látunk.

Kérdezték a lélegeztetőgépekről is, amelyekről másokhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen a járvány közben a nem koronavírusos intenzív ellátás sem állhat le. Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.

Kapcsolódó cikkek