A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás meggátlása

Megosztás

Alkotmányellenesen lehetetlenítették el a transz emberek nemének jogi elismerését a tavasszal elfogadott közigazgatási salátatörvényben a Miskolci Törvényszék szerint – közölte a Háttér Társaság, amit a hvg is szemlézett.

Azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálják felül a törvény erre vonatkozó, 33. paragrafusát. Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van állást foglalni a kérdésben. Az elfogadott jogszabály szerintük sérti az emberi méltóságot és a magánélet védelmének biztosítását, így az Alaptörvénybe ütközik.

Az Alkotmánybíróság egyébként már korábban is megállapította, hogy a transzneműek esetén a nem- és az ehhez kapcsolódó névváltoztatás korlátozhatatlan és alapvető jog, és ugyanezt több alkalommal is kimondta a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága is

– olvasható a Háttér Társaság közleményében.

Múlt heti döntésében az egyik kérelmezővel egyetértett a Miskolci Törvényszék, és bejelentette: kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a vitatott rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítását.

Semjén Zsolt tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámakor bevezetett szükségállapot elején nyújtotta be azt a törvényt, amelynek egyik paragrafusa szerint a transznemű és interszex emberek nem változtathatják meg nemüket és nevüket hivatalos irataikban.

Ez ellen rengetegen tiltakoztak: 63 európai parlamenti képviselő levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Judit igazságügyi miniszternek, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot.

A parlament azonban május 19-én megszavazta a törvényt, amely május 29-én lépett hatályba.

Kapcsolódó cikkek