Folyamatos pénzszórás, a járványos nemzeti konzultációra rögtön kifolyt 11,5 milliárd közpénz

Megosztás

2020 gazdaságilag és egészségileg is rendkívül nehéz év. A válság miatt minden fillérre szükség lenne a gazdaságban, de az Orbán-kormánynak fontosabb 11,5 milliárdot elszórni konzultációnak álcázott újabb propagandára.

Kassai Dániel független 18. kerületi önkormányzati képviselő közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy mennyibe került a kormány nyári nemzeti konzultációja. 

Kassai a szerződések egy jelentős részét nem olvashatta el, és egyáltalán nem készíthetett felvételeket vagy másolatokat, de sikerült összeszámolnia a végső költségeket, amikor betekinthetett a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik szobájában a dokumentumokba.

Facebookon közzétett összesítése szerint:

  • 9 milliárd 579 millió 490 ezer 978 forint ment el a konzultáció reklámozására, és a hozzá kapcsolódó, a gazdaság újraindításáról szóló hirdetésekre.
  • 1 milliárd 700 millióba került a levelek kiküldése.
  • 200 millióba került a nyomtatás.
  • Ez összesen nagyjából 11,5 milliárd forint.

Az egész nyáron át tartó konzultáció eredményére hivatkozva a kormány nem vezetett be járványügyi korlátozásokat szeptemberben, amikor a koronavírusos megbetegedések száma emelkedni kezdett. Orbán Viktor így fogalmazott akkoriban:  “A nemzeti konzultáció alapján pontosan tudjuk, hogy mit várnak az emberek és ez nyugalmat ad. Az emberek elmondták a kérdőívekben: nem akarják, hogy leálljon az ország, azt akarják, hogy működjön. A kormánynak az a dolga, hogy olyan védekezést rakjon össze, amely megvédi az emberi életet és közben működőképes állapotban tartja Magyarországot. Ez lehetséges, van ilyen haditerv, eszerint hozzuk a döntéseinket.”

Például erre a plakátra ment el a pénz.

Aztán a járvány súlyosbodása felülírta a tervet, és azóta rendkívüli veszélyhelyzet van érvényben, éjszakai kijárási tilalommal, bezártak az egyetemek és a középiskolák, az éttermek és a szórakozóhelyek, a sporttelepek és a mozik, a színházak és a könyvtárak. A kórházak pedig alig bírják a sok beteg ellátását. 

Kapcsolódó cikkek