Szijjártót okolják a koronavírus terjesztéséért az érintett külföldi országok

Megosztás

A diplomáciában és a közösségi médiában is kapott hideget-meleget a külügyminiszter. A thaiföldiek Szijjártót teszik felelőssé, hogy több embert is megfertőzött az országban.

Nemcsak a vietnámi magyar nagykövet, hanem a thaiföldi nagykövet is koronavírusos lett Szijjártó Péter külügyminiszter távol-keleti útja során – tudta meg a Blikk. A thaiföldi hatóságok szerint egyértelmű, hogy a diplomata a külügyminisztertől kapta el a fertőzést.

– Bizonyítékunk van rá, hogy a magyar diplomata Thaiföldön lett fertőzött és Szijjártótól kapta el – mondta Sophon Iamsirithavorn, a thaiföldi népegészségügyi szolgálat fertőző betegségekért felelős részlegének vezetője a Khmer Times cikke szerint.

– A diplomata szoros kapcsolatban volt Szijjártóval, amikor az megérkezett a bangkoki reptérre: egy autóval utaztak, együtt ebédeltek – tette hozzá. A thaiföldi hatóságok nem hozták nyilvánosságra a diplomata nevét, de a Blikk helyi forrásokból úgy értesült, hogy Bús Szilveszter bangkoki nagykövet a fertőzött, aki korábban a déli nyitásért felelt helyettes államtitkárként. Bús tünetmentes, de egy helyi klinikán tartják megfigyelés alatt.A bangkoki nagykövet jelenleg tünetmentes, vietnámi kollégáját kórházba szállították / Fotó: Facebook

A bangkoki nagykövet jelenleg tünetmentes, vietnámi kollégáját kórházba szállították / Fotó: Facebook

A másik koronavírusos nagykövet, Őry Csaba nem olyan szerencsés, őt Kambodzsában, a Khmer–Szovjet Barátság Kórházban kezelik.

Szijjártó kambodzsai útja elég nagy kalamajkát okozott a koronavírustól addig megkímélt országban. Miután kiderült, hogy a politikus fertőzött, szigorú óvintézkedéseket kellett hozni Kambodzsában, ami eléggé kiverte a biztosítékot az ottani közösségi médiában.

Menczer Tamás államtitkár szerint senki nem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó bárkit megfertőzött Kambodzsában vagy Thaiföldön, mivel a külügyminiszter indulása előtt negatív mintát adott.

– Hogy ki kit fertőzött meg, azt nem tudjuk – állította Menczer, aki szerint Szijjártó látogatása során betartotta a fogadó ország járványügyi szabályait.

Orbán: Maradj még otthon!Orbán Viktor felhívta Szijjártót / Fotó: Facebook

Orbán Viktor felhívta Szijjártót / Fotó: Facebook

Pénteken felhívta a karanténban tartózkodó külügyminiszterét Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint ipari mennyiségű vírus van Szijjártóban.

– Valószínűleg egy szuperfertőzővel találkoztál valahol, ne gyere vissza, maradjál még néhány napot! Kiadtam egy határozatot, hogy csak az jöhet vissza a kormányba dolgozni, akinek van két negatív tesztje, és közte eltelt legalább 48 óra – mondta a kormányfő Szijjártónak, aki arra panaszkodott, hogy mentálisan megterhelőbb a betegség, mint fizikailag.

Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek