Rengeteg halálos áldozat, tűz ütött ki egy koronavírus-betegeket ápoló intenzív osztályon

Megosztás

Éppen az fokozta a tragédia súlyosságát, hogy a lélegeztetőgéphez kötött Covid-fertőzöttek önállóan nem tudták elhagyni a helyiséget a román kórházban, így a gyorsan terjedő tűz áldozataivá váltak.

Tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este. Tízen meghaltak, legalább heten válságos állapotban vannak, írja az MTI.

Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket.

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra szállítja a túlélőket, ahol a város határában a koronavírusos betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Nem volt esélyük az épületrészbe ragadó betegeknek

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli. Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Áder János köztársasági elnök hivatalos közleményben fejezte ki együttérzését a román elnöknek.

Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” 

– írta Áder Klaus Iohannisnak.

Telex.hu

Related posts