Egyből oltsuk be magunkat amikor megjön a vakcina, vagy érdemes kivárni?

Megosztás

A miniszterelnök szerint a védőoltás a végső megoldás, ugyanakkor a magyarok túlnyomó többsége tehát csak abban az esetben oltatná be magát a koronavírus ellen, ha a vakcináról kiderülne, hogy biztonságos, és nincsenek mellékhatásai. Egyáltalán nem mindegy, kitől és mennyire alaposan kivizsgált oltást szerez be bárki.

A kormányfő csak annyit lengetett be: a járvány csodaszere a koronavírus elleni védőoltás lesz:

A helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyival könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina, belátható közelségben van.

mondta Orbán Viktor a videós bejelentkezésében.


Magyarországon talán a jövő nyárra lehet vakcina – ezt mondta nem sokkal korábban, október 22-én Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Néhány nappal később azonban a miniszterelnök már korrigált, és azt mondta: már az idén vagy a jövő év elején lesz vakcina. November 10-i televíziós interjújában megerősítette, hogy az új koronavírus elleni küzdelemben a védőoltás hozhat megoldást. Orbán Viktor „belátható közelséget” említett, és úgy fogalmazott, hogy december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is érkezhet hazánkba valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina.


A kormányfő által felvázolt kezdeti mennyiség arra lesz elég, hogy Magyarországon az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb kockázatnak kitett pácienseket.


Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségessége

– írta a minap Kemenesi Gábor.

A virológus emlékeztet arra, hogy a világ leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült ezeknek a vakcináknak a bevetéséről és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcina-fejlesztési törekvéseket.

A bejelentéseket természetesen tudományos publikációk is követték, ám például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően – hivatkozott a Lancet cikkére.

A kormány ingyenesen biztosítja majd a koronavírus elleni oltást, amint lesz hatékony, mellékhatásoktól mentes vakcina. Az oltás nem lesz kötelező, de bárki igénybe veheti.

– Magyar Kormány 

Az oltásszkeptikusságra hajlamos magyarok azonban ennél óvatosabbak.

Ha elérhetővé válna a Covid elleni vakcina, a válaszadók 27 százaléka azonnal beadatná magának és a családjának – derült ki a HVG nem reprezentatív, de 12 ezer ember válaszaiból készült közvélemény-kutatásából.

Több mint 60 százalék azonban kivárná, hogy kiderülnek-e mellékhatások, 10 százalék semmiképp nem oltatná magát ez ellen, 3 százalék pedig csak akkor, ha az állam fizeti.

A magyarok túlnyomó többsége tehát csak abban az esetben oltatná be magát a koronavírus-fertőzés ellen, ha a vakcináról kiderülne, hogy biztonságos, és nincsenek mellékhatásai.

euronews.com

Kapcsolódó cikkek