Meddig bírják a kórházak és a munkanélküliek? – Megjelent a Nyomtass Te is! legújabb száma

Megosztás

„Tökéleteshez közelítő” felkészülés, „szinte korlátlan” egészségügyi kapacitás, minden magyar élet megvédése. Egészen mostanáig így beszélt Orbán Viktor a koronavírus második hullámáról és annak magyarországi kezeléséről. Hiába nőtt folyamatosan a kórházban lévő betegek és az elhunytak száma az elmúlt két hónapban. – derül ki a Nyomtass Te is! legújabb számából.

Néhány napja viszont olyan számokról kezdett beszélni, amelyek már szinte katasztrófahelyzetet vetítettek előre. Azt állította, hogy november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség, december 10-én pedig 4480-ra. Ez utóbbi azt jelentené, hogy 30-32 ezer ember fekszik majd kórházban a karácsonyi ünnepek előtt. „Itt a teljesítőképességünk határa” – fogalmazott a miniszterelnök. Ezért november 9-én olyan szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be, amelyekre még a tavaszi időszakban sem volt példa.

A járvány természetéből az következik, hogy a legszigorúbb lezárások esetén is csak három hét múlva jelentkezik majd a korlátozások hatása. Addig folyamatosan nő a fertőzöttek és betegek száma.

Azt, hogy ezt a terhelést valóban kibírja-e a magyar egészségügyi rendszer, egy hónap múlva a saját bőrünkön fogjuk megtapasztalni. A HVG újság által megkérdezett orvosok szerint nem fogja kibírni. Ugyanis már most is zsúfolásig töltik a kijelölt járványkórházakat a betegek, miközben az ellátó személyzet tagjai közül is egyre többen fertőződnek meg és esnek ki a munkából.

Már nem csak az intenzív osztályok telhetnek majd meg, sőt első körben talán nem is az intenzív osztályok fognak.

„A legtöbb halál most sem az intenzíven történik, hanem – mondjuk – a Covidbelgyógyászatokon, mert nincs állandó megfigyelés, nincs elég ember. Egyszer csak bemegy a nővér, akire önmagában
10-20 ember jut, és látja, hogy az egyik beteg meghalt”

– mesélte egy orvos a HVG-nek.

Csak egy olyan homályos megfogalmazás hangzott el, hogy az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – ennek is feltétele, hogy a dolgozókat ne bocsássák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket –, de arról nem esett szó, hogy mi lesz a munka nélkül maradókkal.

Ha szeretne még hasonló tartalmakat látni, akkor látogasson el a nyomtassteis.hu weboldalra, ahol minden lapszámot ingyen elolvashat! Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja vagy lefénymásolja, majd tovább terjeszti ingyenesen. 

Kapcsolódó cikkek