Nem fogadnak fertőzötteket Miskolcon, a borsodi betegeket is Egerbe viszik

Megosztás

Miután a miskolci kórházban betelt a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak 80 százaléka, kedden az egri Markhot Ferenc Kórházat is bevonták az ellátásba. 

Ez eddig megfelel a szeptemberben megjelent minisztériumi eljárásrendnek. A koronavírusos betegek ellátását öt elsővonalbeli kórházra bízták (Miskolc, Ajka, Szekszárd, Kiskunhalas, Nyíregyháza), és előírták, hogy 80 százalékos telítődésnél be kell vonni a másod-, majd harmadvonalas intézményeket is. A miskolci kórház Borsod, Heves és Nógrád megyéért felelt. 

De a várt menetrenddel ellentétben nem az történt, hogy a Heves megyei betegeket Egerbe irányították, a borsodiakat (és nógrádiakat) pedig meghagyták Miskolcnak, hanem 

Leállították a koronavírusos betegfelvételt Miskolcon, és akik oda kerülnének, azokat most Egerbe szállítják.

A 444 kérdésére ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette:

„Annak érdekében, hogy Miskolcon a speciális ellátást igénylő, koronavírussal fertőzött betegek ellátását el tudják végezni (pl. dialízisre váró betegek, COVID-pozitív műtétre váró betegek, egyéb speciális invazív beavatkozások) ilyen jellegű ellátást nem igénylő, koronavírus megbetegedésben szenvedő páciensek ellátását a másodvonalban kijelölt intézmény, jelenleg az egri Markhot Ferenc Kórház veszi át ideiglenesen. Ahogy Miskolcon a betegek gyógyulnak, úgy ismét fogad új fertőzötteket” .

Kapcsolódó cikkek