Most Bécsre csapott le a terror – halálos áldozatok és sebesültek az iszlamista horrortámadásban

Megosztás

Egy túlélő szemtanú szerint az (egyik) elkövető válogatás nélkül nyitott tüzet és lőtt mindenkire, akit csak látott maga körül. A hétfő késő esti támadásban többen életüket vesztették, sok a sebesült.

Hivatalos rendőrségi közlések szerint két polgári személy meghalt, többen pedig megsebesültek (más források legalább hét halottról számolnak be), amikor merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le. Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés még mindig tart, a rendőrség különleges egységei folytatják a hajtóvadászatot a merénylők után. Összesen tízen lehettek, éjjel egyre egy terrorista maradt szökésben.

A bécsi rendőrség először egy halottról tett bejelentést a Twitteren, Michael Ludwig főpolgármester kedd hajnali két óra után közölte, hogy egy második civil, egy nő a kórházban belehalt a fegyvergolyó okozta sérüléseibe.

A merényletsorozat hat helyszíne

SALZGRIES, MORZINPLATZ, SEITENSTÄTTENGASSE, FLEISCHMARKT (A HÚSPIAC), BAUERNMARKT (A GAZDAPIAC), GRABEN (A KÖZPONTI SÉTÁLÓUTCA).

A közösségi médiában ugyan még a Stadtparknál történt lövöldözésről is szó volt, de ez egyelőre nem nyert bizonyságot. Mind a hat helyszín Bécs 1. kerületében fekszik, a MeinBezirk térképre tette őket. Harald Sörös rendőrségi szóvivő közlése szerint összehangolt merényletsorozatról van szó.Rendőri motozás a MariahilferstrassénRendőri motozás a Mariahilferstrassén – Fotó: Roland Schlager / AFP

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter már hétfő este megerősítette, hogy terrortámadás történt, kedden éjjel egykor kezdődött sajtótájékoztatóján pedig elárulta, hogy már csak egy  merénylő van szökésben. Holnap Bécsben zárva tartanak az iskolák, a diákok hiányzását igazoltnak tekintik. Lehetőség szerint munkába se menjen senki – kérte a tárca vezetője, hangoztatva, hogy a belvárost mindenképpen kerülni kell. A következő sajtótájékoztatót a politikus kedd reggele hat órakor tartja Gerhard Pürstl bécsi rendőr-főkapitánnyal az oldalán.

Daniel Melcher mentőszóvivő a MeinBezirk  szerint úgy nyilatkozott, hogy 15 sérültről (köztük hét súlyos sebesültről) tudnak, akik miatt több bécsi klinikát is riasztottak. 

Korábban a Kurier hét halottról számolt be  a Kronen Zeitung pedig úgy tudja, hogy az egyik merénylő felrobbantotta magát. Utóbbi szerint a merénylőn kívül egy rendőr és egy járókelő is halálos áldozatok között van, és a metróban is dördültek lövések. A MeinBezirk ír arról is, hogy négy embert vett őrizetbe a rendőrség  a Grabenen. Az utca egyik kocsmájában készült videófelvételen az látszik, amint odakint négy férfi áll levett pólóval és feltett karokkal.

A Stadttempel zsinagóga közelében, a Schwedenplatz környékén hatalmas a rendőri készültség, a hatóságok Michael Ludwiggal az élen felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, aki teheti, kerülje a környéket, és senki ne posztoljon fotót és videót.  Az izraelita közösség biztonsági szolgálata arra kéri az ausztriai zsidókat, hogy maradjanak otthon. Az osztrák zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch azt mondta, nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, mert az zárva volt a támadás idején.

Egy szemtanú az ORF-nek arról beszélt, hogy egy alakot látott rohanni a Schwedenplatz felé, aki „vadul” tüzelt az automata fegyverével.  Ezt egészen a térig folytatta, ahol aztán jöttek a rendőrök és lőni kezdtek rá.

Megcéloztak és lőttek rám. A Franz Josefs-Kai (a rakpart – a szerk.) felé menekültem, és hallottam, ahogy a golyók a falba csapódnak mögöttem

– nyilatkozta az ORF-nek egy túlélő. Az ORF több más drámai kalandról is beszámolt. Egy szemtanú kezdetben azt hitte, hogy csak tűzijátékot hall, és csak akkor döbbent rá a véres valóságra, amikor meglátta, hogy egy terrorista a bárok és kocsmák előterében ülő vendégeket vette célba. A fegyveres körbe rohant, és

VÁLOGATÁS NÉLKÜL MINDENKIRE LŐTT, AKI CSAK ÉLT ÉS MOZGOTT,

vagy száz lövést adva le a kezdetben mit sem sejtő, később pánikszerűen menekülő emberekre. Másvalaki maga is a tűzvonalba került, csak az volt a szerencséje, hogy el tudott bújni egy fal tövében. De amint megpróbált elfutni a helyszínről, a maszkot viselő terrorista rá is leadott lövéséket 15-20 méterről egy hosszú csövű fegyverből.

A támadássorozat alatt – írja a Kurier – az  #opendoors és hasonló hashtagek futottak a Twitteren, így aki éppen menedéket keresett, az találhatott is a közösségi oldal segítségével. Rengetegen ajánlották fel lakásukat, ahol a vérengzés elől menekülők meghúzhatták magukat. Többen nemcsak helyet, de megnyugtató szavakat is kínáltak: „Ha nem érzi magát biztonságban, az ajtóm nyitva áll ön előtt. Ezt együtt fogjuk átvészelni” – írta valaki, és volt olyan is, aki az ágya mellé bort és chipset is kínált a menekülőknek. Mindez jól mutatja, hogy szorult helyzetben érvényesül az összetartás, és az emberek számíthatnak egymásra.

A Facebook aktiválta a kríziskezelés néven ismert, eredetileg természeti katasztrófákra kifejlesztett funkcióját is, amelyen keresztül mindenki tudathatja a szeretteivel, hogy jól van, és ők is meggyőződhetnek erről.

Az érintett városrészben, Bécs 1. kerületében nem állnak meg a tömegközlekedési járatok.

Kapcsolódó cikkek