Bogárból készült ételeket kóstoltak Miskolcon

Megosztás

A Miskolci Állatkert és Vadaspark Halloweenhez méltó programokkal készült a hétvégére. Az ilyenkor szokásosnak mondható arcfestés és bátorságpróba mellett külön állatetetéseket is meg lehetett tekinteni, de ami igazán felcsigázta a látogatóközönséget, az a bogárevés volt, amit BugFood Alapítvány biztosított.

A rovarkóstoláson bárki részt vehetett, aminek a vezetője egy fiatal lány volt az alapítványtól, aki több éve foglalkozik a “bogaras” gasztronómiával. Fő céljuk hogy népszerűsítsék hazánkban is a bogárevést, mivel elmondásuk szerint rendkívül gazdaságos és környezettudatos dolog. Persze nincs könnyű dolguk, hiszen kultúránktól teljesen idegen dolog a különböző rovarok elfogyasztása.

Nagyon sok volt az érdeklődő, de nem mindenki volt olyan bátor hogy meg is kóstolja. Három féle bogár ételt kóstolhattunk: lisztkukacot, afrikai vándorsáskát és selyemhernyó lárvát. Ezek természetesen higiénikusan kiporciózva, ízlésesen voltak tálalva, már ha lehet a bogarat ízlésesen…

– Nyilatkozta lapunknak Eszter, aki maga is elég merész volt ahhoz, hogy megkóstolja az egyik ételt:

A legnagyobb sikere talán a selyemhernyónak volt (én is azt kóstoltam), mert az nézett ki a legkevésbé bogárnak, a sáskát már csak a legbátrabbak vállalták be. Vicces is volt, hogy külön tányért adtak a sáskalábaknak, mert az elég kemény és nehezen rágható, ezért azt sokan ki is köpték vagy előre letépték.

“Egyik sem volt nyers. Mindegyik valamilyen fűszeres vagy szójás mázzal volt elkészítve, inkább ropogós volt, tehát nem úgy ettük, mint az Oroszlánkirályban.

Sokan úgy indultak neki, hogy “egy életem egy halálom”, aztán jöttek a meglepett arcok, hogy húha ez amúgy finom.”

Eszter a selyemhernyó lárváját száraznak és kicsit szivacsos állagúnak találta, aminek ízét a legjobban a napraforgó maghoz tudta hasonlítani.

Abban biztos vagyok, hogy nem fogok a konyhában ilyesmit tárolni, és nem fogok magamtól vásárolni, de nem is tartom elvetendő és undorító dolognak sem. Más kultúrákban ez a normális, és nagyon örülök, hogy volt lehetőségünk ebbe is belekóstolni.

– vonta le a következtetést a különös kaland után.

És ön megkóstolna egy bogarakból készült ételt?

(A kép illusztráció)

Kapcsolódó cikkek