Sok miskolci idős ember kénytelen várni az öregek otthonába való bekerülésre a járványhelyzet miatt

Megosztás

Csatlakozva a több magyar nagyvárosban indított kezdeményezéshez, megkérdeztük, hogy Miskolcon mennyien vannak az idősotthonok várólistáján.

A kezdeményezést Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője kezdte. Ő a Facebook-oldalán tette közzé, hogy Veszprémben kétszer annyian várnak férőhelyre a szociális intézményekben, mint amennyi hely van összesen. Ennek mintájára Győrben az ugytudjuk.hu hírportál szintén megérdeklődte, hogy náluk mi a helyzet. Ott a bentlakásos otthonokra várakozók száma jelenleg 350 és 450 fő között mozog. Ez a szám az alsó határnál is jóval meghaladja a város által működtetett négy idősek otthonában a 232, a két átmeneti gondozóházban 43 férőhelyes maximumot.

Idén január óta nem közli az EMMI, hogy milyen hosszúak a várólisták az idősotthonokban. Ettől még minden magyar család pontosan tudja, hogy ma Magyarországon nem hónapokban, hanem években mérik a várólisták hosszát.

– közölte Ungár Péter az esettel kapcsolatban.

Felkerestük a Miskolci Városházát és megkérdeztük, hogy nálunk mennyien várakoznak arra, hogy lakhatást biztosítsanak nekik az egyik szociális intézményben.

Miskolcon jelenleg 354 vannak, akik az öregek otthona várólistáján ragadtak, valamint további 37 fő vár a gondozóházba való elhelyezéséért.

Az 50plusz.hu szerint a miskolci idősek otthonaiban összesen 840 férőhely található. Igaz, ebbe beletartoznak a nem önkormányzati fenntartású intézmények is. Az adatokat összevetve Miskolcon – a helyzet koránt sem ideális, de így se annyira vészes, mint Veszprémben vagy Győrben.

Azonban jelenleg nincs felvétel az önkormányzati otthonokba az új típusú koronavírus-járvány miatt, mert féltik az otthonokban élő lakóközösséget.

Azt nem tudják biztosan, hogy meddig kell visszatartaniuk a felvételt. Rengeteg múlhat azon, hogy meddig tart a jelenlegi fertőzés-növekedés.

Kapcsolódó cikkek