A Miskolci Egyetem hallgatóinak jelentős része digitális oktatást szeretne, mégis marad a bejárás

Megosztás

A Miskolci Egyetem nemrég rendkívüli őszi szünetet hirdetett, ami október 26-a és 31-e között tartott. A hallgatók azt az információt kapták, hogy a szünet alatt eldől, hogyan folytatódik tovább az oktatás.

A bejelentést követően a múlt hét elején (október 26-27-e körül) a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzat igényfelmérést végzett a hallgatók körében, ami arra irányult hogy mekkora a tanulók igénye (és lehetősége) a távoktatásra.

Információnk szerint a Miskolci Egyetem hallgatóinak több, mint a fele – összesen 4576 diák – kitöltötte a kérdőívet, amiből kiderült,

A válaszadók 76,6 százaléka szeretné, ha online formában folytatódna az oktatás.

Az RTL klub beszámolt a hallgatók szavazásáról és megkérdzeték az operatív törzset a digitális oktatás hogyanjáról, akik azt válaszolták:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a kormány és az operatív törzs, ha kell, szigorít, de addig az egyetemek maguk dönthetnek az átállásról.

A szünet első felében nem történt érdemi fejlemény, aztán október 31-én, szombaton egy körüzenetből derült ki, hogy november 2-án, megszokott módon a jelenléti – azaz bejárós – oktatás folytatódik.

Egy hallgató a lapunknak elmondta, hogy információi szerint az egyetem oktatói szintén a körüzenetből tudta meg, hogy hétfőtől ismét be kell járni tanítaniuk.

A HÖK nem tartozik a vezetésbe, de reméltünk valami hatást. Velünk csak azt közölték, hogy folytatódik a jelenléti oktatás, de minden épületben fertőtlenítettek. De lesz ott 3000 ember, a statisztikák alapján biztosan lesz a tömegben covidos.

– közölte lapunkkal egy hallgató, aki rménykedett a digitális oktatásra való átállásban.

Horváth Zita rektorasszony és a ME-HÖK is azt a visszajelzést adta a diákoknak, hogy támogatják a hallgatói kezdeményezést (igaz csak informálisan), azonban ez önmagában kevés, mert sok szempontot kell figyelembe venni, például félévet teljesítettnek kell minősüljön.

Horváth Zita elmondása alapján ő is az online oktatást preferálja, azonban szerinte az egységes eljárást érdemes követniük.

Olyan hangokat is hallottunk, hogy az online oktatásra való átállás nem kizárólag az egyetem döntése, hanem minisztérium kézben van. Az sem tiszta, hogy a kuratóriumnak milyen beleszólása van ebbe. A Rektor és a Hallgatói Önkormányzat is mondott olyat, hogy egyeztetnek a távoktatásról, de azt nem árulták el, hogy pontosan kikkel és miről.

– közölték lapunkkal az egyetem diákjai.

Az egyetemen kötelező a diákoknak sporttevékenységet is folytatni több félévben, egy ilyen testnevelésórára járó tanuló kifogásolta az ottani biztonsági előírásokat is:

Elmondása szerint a testnevelő tanártól azt az információt kapták, hogy nemsokára többen visszatérnek a karanténból és folytatják a zárt teremben zajló tömeges sportolást. Azonban a többi diákot egyáltalán nem kereste a hatóság, hogy lehetséges kontaktszemélyek lennének, pedig fél évig heti rendszerességgel vannak összezárva nagyobb csoportokban.

A hallgatók jelenleg abban reménykednek, hogy az egyetem vezetésének sikerül intézkedni belátható időn belül és átállni a digitális oktatásra, mielőtt a Miskolci Egyetemen is kritikussá válna a fertőzés mértéke.

Kapcsolódó cikkek