Halálozási arányt tekintve borzalmasan állunk

Megosztás

Halálozási arány szempontjából Magyarország a legrosszabbak között van Európában – derül ki az Oxfordi Egyetem és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ összesítéseiből.

“Nálunk a helyzet még istenes, szemben más országokkal. Sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik”

fogalmazott pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor 

Bár a miniszterelnök nem részletezte, mi alapján állítja ezt, de a halálozások száma alapján egyedül Belgium áll rosszabbul a kormányfő által említett országok közül – vette észre a 444.hu.

Az Oxfordi Egyetem egymillió főre vetített halálozások számáról készített ábráján jól látszik, hogy Magyarország a halálozási arány szempontjából az elmúlt hetekben Európa élmezőnyébe tartozik Belgiummal és Franciaországgal együtt. Az ábrán látható adatok alapján Belgium pont egy hete, múlt szombaton “előzte meg” Magyarországot.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számításai alapján az elmúlt két hétben a százezer főre vetített kummulált halálozási arány Magyarországon 6,0. Ugyanez a szám Európában csak Csehországban (16,9) és Belgiumban (8,3) magasabb.

Orbán Viktor legutóbb Németországgal hasonlította össze a magyar halálozási adatokat, megkérdőjelezhető hitelességgel.

Kapcsolódó cikkek