Szerdától új karanténszabályok léptek életbe

Megosztás

A kedden megjelent legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás részletezi, milyen új szabályok érvényesek szerdától a hatósági járványügyi megfigyeléssel – házi karanténnal – kapcsolatban.

Eszerint:

Ha valaki külföldről érkezik haza, mostantól nincs lehetőség egyedi közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására az esetében, mindenkinek automatikusan kötelező karanténba vonulni.

A rendelkezés nem jelenti azt, hogy ne lehetne a korábbi feltételek mellett (például üzleti út esetén) felmentést kapni a hatósági házi karantén alól, csak az adminisztráció egyszerűsödik: a rendőrség a határátlépést követően már csak tájékoztat a karanténról, azt nem rendeli el hatóságilag, ahogyan a járványügyi hatóság sem.


A karanténkötelezetteknek el kell árulniuk a határellenőrzést végző rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utazniuk. Útjukat csak egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedés esetén – menetrendi okokból szakíthatják meg. Amint hazaértek, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztaniuk a lakásuk ajtajára.

Ezentúl kötelező lesz a karantén betartásának ellenőrzésére kifejlesztett alkalmazás, „karanténszoftver” használata is, igaz, csak akkor, ha van erre alkalmas készülékünk, arra pedig nem tér ki a törvénymódosítás, hogy ezt hogyan ellenőrzik.

Ami változik még, az a karanténszegés büntetési tétele: mostantól 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet ezért, akár egy nap többször is, kiszabhatnak. Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, amit 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra. A karanténszabályok megsértése azonban szabálysértésnek és nem bűncselekménynek minősül.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek