Orbán állításával ellentétben több magyar koronavírusos beteg hal meg, mint német

Megosztás

Németországnál is jobb a magyar helyzet, legalábbis erről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy, a Facebookon közzétett videóban. Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon – mondta a magyar kormányfő, de ez nem igaz, vette észre a 444.hu, és tette közzé a koronavírusos halálozási adatokat.

„Egész Európában nehéz a helyzet. Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon. A magyar egészségügy európai összevetésben egyelőre jól állja a sarat”

– mondta Orbán Viktor magyar kormányfő.

Az állítás önmagában nem lenne annyira meglepő, hiszen, míg Magyarország lakossága 9,7 millió, Németországban 83 millióan élnek. Ennek ellenére a koronavírus-járvány második hullámának több halálos áldozata van Magyarországon. Szeptember elejétől kezdve 471 magyar beteg hunyt el, és 436 német.

Az igaz, hogy az elmúlt héten két olyan nap is volt, mikor a német adat volt rosszabb, mint a magyar.

Két szempontból jobbak a magyar mutatók a némettél, az egyik a halálozási arány, ami az utóbbi pár hétben meredekebben csökkent Magyarországon. Bár ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon is jelentősen nőtt az esetszám. Ha az elmúlt két hétben regisztrált fertőzöttek számát nézzük százezer főre vetítve Magyarországon 147,3 ez az arány, míg Németországban 65,2 az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint.

euronews.com

Kapcsolódó cikkek