Orbán tanácsadója szerint egy orrspray-vel kellene védekezni a koronavírus ellen az iskolákban

Megosztás

Hegedűs Zsuzsa, miniszterelnöki megbízott állt elő az érdekes ötlettel, amit egyelőre egyetlen szakmai szervezet sem támasztott alá. A világjárvány elleni megoldás egy allergiás orrspray lenne?

A héten emailben kereste meg a leghátrányosabb helyzetű települések iskolavezetőit és polgármestereit Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott. A szerkesztőségünkhöz eljutott levélben egy Allergodil nevű orrpsray-t ajánlott a címzettek figyelmébe, mert elérhető áron van, és „négy órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe”.

Hegedüs Zsuzsa középen, egy ételosztáson 2016-ban – Fotó: Komka Péter

Hegedüs azt írta, „természetesen a maszkviselést ez nem váltja ki feltétlenül, de mindenki esetében plusz védelmet biztosít, és ami még fontosabb, hogy 6-10 év alatti gyermekeknél, akikre nehéz ráerőltetni az iskolában a maszk több órás viselését, megkönnyíti mind a pedagógusok, mind az ő helyzetüket, feltéve, ha a pedagógus figyel arra, hogy a 4 órás időtartam után még egyszer spricceljenek az orrukba”.

Kérte az igazgatókat, hogy javasolják a szülőknek a spray beszerzését, aki pedig nem engedheti meg magának, az kérjen segítséget a polgármestertől. Hegedüs Zsuzsa megerősítette, hogy ő küldte a levelet: „(…) senkinek nem ajánlottam, hanem kértem, hogy tájékoztassák a szülőket, az intézményvezetőket, a lakosságot ennek a már generikus áron forgalmazott orrspraynek a létezéséről, amely viszonylag magas védettséget nyújt néhány órán keresztül a vírusfertőzés illetve továbbfertőzés veszélyétől” – írta kérdésünkre.

Elmondása szerint tanácsadója, Rácz Jenő tájékoztatta erről Jakab Ferenc virológus szeptemberi előadása alapján. A pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetője valóban sikerként beszélt az azelasztin-hidroklorid vizsgálatáról, a spray hatóanyagáról, ami a kísérletek során antivirális hatást mutatott. Azt mondta, amikor az Allergodilt ötszörös hígításban egy orrnyálka-modellhez adták, és megfertőzték, azt látták, hogy napok múltán sem növekedett a vírusmennyiség.

Jakab néhány hónappal korábban, júliusban is beszélt erről a kutatásról. Akkor hangsúlyozta, hogy „ez a hatóanyag nem véd meg a vírusfertőzéstől, csak a már megfertőződött emberek szervezetében segíthet, de egyelőre csak így feltételes módban. Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy ne rohanjon a patikába, és ne vásárolja fel szegény allergiások elől most az orrspray-t, mert nem véd meg a vírusfertőzéstől.”

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek