Miskolc és környéke még mindig Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe

Megosztás

A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe még mindig. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. 

A levegő szennyezettsége nem javult az elmúlt tíz évben, sőt, a most esedékes fűtési időszakban gyakorlatilag folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket, sokszor azok többszörösét is eléri.

Az Európai Bizottság pert indított  Magyarországgal szemben, 2019 decemberében pedig az illetékes hatóság civil szervezetek kezdeményezésére elkezdte a térség levegőminőségi tervének felülvizsgálatát. Utóbbi azt tartalmazza, hogy az illetékes szervek milyen intézkedéseket hozzanak a légszennyezettség csökkentésére.

Fontos cél tehát e domborzatilag és szerkezetileg változatos térség légszennyezettségének a lehető legpontosabb, részletesebb ismerete. Ezért döntött úgy a Levegő Munkacsoport, hogy a területen tájékoztató jellegű légszennyezettség méréseket végzünk olyan pontokon, és olyan mérettartományban is, melyeket a hivatalos mérőhálózat nem mér.

Az MTVSZ “Igazságos energiaátmenet – Szénkivezetés” programja keretében februári cikksorozatban járjuk körül a szénkivezetés, az energiaszegénység, a lakossági fűtés és a légszennyezés összefüggéseit, valamint a lehetséges helyi, regionális, illetve országos szintű megoldásokat. Az olcsó, rossz minőségű szénféleség, a lignit lakossági tüzelésből való kivezetésével látszólag könnyen csökkenthető lenne a légszennyezés, különösen a Sajó-völgyben, de csak akkor, ha megfizethető és tisztább fűtési alternatívát tudunk kínálni az energiaszegénységben élő családoknak.

Írta Tarr Katalin, Levegő Munkacsoport.

2020 január 29-én levegőminőség szempontjából szinte “tökéletes” volt időjárás: szeles, csapadékos időszakot követett egy tiszta, napsütéses, enyhe nap, melynek köszönhetően a decemberinél alacsonyabb PM10 koncentrációkat mértünk (2. ábra), és a hivatalos mérőállomások adatai sem közelítették meg a napi határértékeket. Ennek ellenére mérésünk változatos értékeket mutatott: Borsodszentgyörgyön alacsony és magas értékek váltakoztak, átmenet nélkül. Ez az enyhe légmozgásnak, és több házból a begyújtás fázisában tapasztalható intenzívebb füst jelenlétének köszönhető. Alsóhámorban is hasonlókat tapasztaltunk. Az energiaszegénységtől sújtott Lyukóvölgyben mért PM10 értékek mindkét napon elmaradtak a többi mérési pont értékeitől, azonban helyszínen érezhető hulladékégetés (feltehetően műanyag) szaga talán még aggasztóbb levegőminőségi helyzetre enged következtetni.

Írta a méréseket végző Magyar Természetvédők Szövetsége.

Miskolcon legközelebb a témában „Közösség, kiállás, klíma- és ökológiai harc” címmel vehetnek részt előadáson, amit nem más, mint noÁr fog vezetni október 21-én, a Szinva Teraszon.

>>Az eseményről még több információ<<

Kapcsolódó cikkek