Jól indul – az orvosok nem fogadják el a béremelési javaslatot, mivel máris más szerepel a tervezetben, mint amire Orbán rábólintott

Megosztás

Egyszerűen tűnt, de 2010 óta semmi nem történhet tökéletesen jól Magyarországon. Orbán Viktor néhány napja elfogadta az Orvosi Kamara béremelési követeléseit. Csakhogy az EMMI Kásler Miklós vezetésével már egy ettől eltérő tervezettel jelentkezett, ezt pedig az orvosok visszautasítják. Több ponton is negatívan változott az elfogadotthoz képest. Újabb huzavona jöhet.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem fogadja el a törvénytervezet bértáblával kapcsolatos részét – derül ki abból a levélből, amelyet a kamara küldött Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszterének. Kifogásolják, hogy a törvény nem terjed ki azokra, akik vállalkozóként működnek, valamint az alapítványoknál, kht.-knál és magánszolgáltatóknál dolgozó alkalmazottakra. Azt írják, azzal egyetértenek, hogy az alapellátásban dolgozókat nem kell kötelezően e törvény hatálya alá vonni, „de számukra – nem e törvényben, de elfogadásával párhuzamosan – sürgetően szükséges a hasonló jövedelem biztosításának ígéretét adni”.

A kamara elfogadja, hogy szükséges korlátozni a másodállás vállalását, de a szervezet szerint ennek feltételeit kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy a döntés ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon.

Azt is írják, hogy a személyes közreműködés lehetőségének egylépcsős, felkészülési idő nélküli kivezetése számos intézményben komoly működési zavart okozhat. Példaként az aneszteziológusokat és a patológusokat hozzák.

A MOK a differenciálás lehetőségével egyetért, de megjegyzi, hogy miután a miniszterelnök a MOK bértábláját mint alapbért fogadta el, az ettől való lefelé eltérés ellentétes a megegyezéssel. Gond az is, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket. „Bár a szakvizsga nélkül dolgozó orvosok száma elenyésző, de számukra a szakorvosokkal azonos bér adása indokolatlan és a szakmai fejlődés, valamint az egyetemi karrier érdekében a tudományos fokozat vagy az egyetemi karrier választásának meg kell jelenni a jövedelem különbségben.”

Kásler Miklós hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a törvénytervezetet, amely „soha nem látott mértékű” orvosi béremelést javasol, és amely a Magyar Orvosi Kamara javaslatán alapul. Az ebben közzétett bértábla szerint az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók bére három év alatt emelkedik. A jelenlegi tervezetbe belecsúsztattak egy olyan kitételt, hogy a munkáltató 20%-kal is eltérhet a bérezés során attól, amit néhány napja Orbán elfogadott.

De eredetileg arról volt szó, hogy változtatás nélkül elfogadják a MOK javaslatát, most pedig máris buherálnak rajta. Nem egy bomba ötlet a járványidőszak közepén. Sokkal jobb világunk lenne (bár utópisztikusnak tűnik), ha a politikusok tartanák az adott szavukat.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek