Újabb munkanélküliségi hullám érkezhet, Németországban már nagy a baj

Megosztás

A magyar gazdaság egyik húzóágazata éppen az autóipar, leginkább a németországi tulajdonú gyárak és ebben tapasztalhatók most óriási gondok. Az anyaországban tízezrével küldik el az autóiparban dolgozókat és félő, hogy hamarosan ez hazánkba is begyűrűzik. A hosszú évtizedeken át zászlóshajóként hasító német autóiparnak egyelőre bealkonyodott.

A halált jelképező kaszásnak öltözött tüntetővel az élükön vonultak utcára a Volkswagen tulajdonában lévő MAN Group teherautó- és buszgyártó vállalat munkavállalói, hogy tiltakozzanak a vállalat 9500 fős tervezett elbocsátása ellen. Ez a munkavállalók több mint negyede Németországban és Ausztriában – írja a Financial Times beszámolója alapján a Napi.hu. A MAN nürnbergi üzemét érintő leépítés csak egy a német autóipar átalakulása miatt várható elbocsátásoknak, amelyek a cégek hazai és külföldi gyáraiban több tíz ezer állás elvesztésével fenyegetnek.

Az elmúlt hetek egymás után hozták a riasztó bejelentéseket. A Continental gumiabroncsgyárnál 10 ezer állás van veszélyben a tavalyi 20 ezres leépítés után. A Mahle alkatrész-beszállító 7600 fős “kapacitásfeleslegről” beszél, amiből legalább 2000 Németországra esik. A családi tulajdonban lévő Schäffler, amelynek központja 20 kilométerre van Nürnbergtől 4400 ember elbocsátását tervezi csak Németországban. A BMW sem kivétel a Bajorországot sújtó leépítések alól: bár korábban bejelentettek egy hatezres leépítést, ezt várhatóan további létszámcsökkentés követi.

A németországi autóipar összesen több mint kétmillió hazai munkahelyet tart fenn és közvetlenül a GDP öt százalékát hozza. Vállalatai Bajorországban, Baden-Württembergben és Alsó-Szászországban koncentrálódnak. Ezeknek a tartományoknak a gazdasága szenvedi meg leginkább az elkezdődött változásokat. A MAN szakszervezetei hadüzenetnek tartják a cég részéről a brutális leépítést, Markus Wansch, a cég munkástanácsának elnöke katasztrófáról beszél. Nürnbergben 150 éve gyártanak motorokat és más autóalkatrészeket, a cég üzeme 4000 embernek ad munkát a 400 ezres városban.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek