Karanténban egy hideg lakás – a gyerekek viselik a legnehezebben

Megosztás

Egy ilyen nagy családnál teljesen megoldhatatlan, hogy két hétre előre beszerezzék az élelmiszert. Az utánpótlás ugyan nagyjából megoldott, a nagyobb gond a fűtéssel és a főzéssel adódik.

Berki Patrik és családja múlt hét szerda óta karanténban vesztegel. A kerítésen piros felhívás jelzi, se ki, se be nem lehet menni. Ez a képletes határzárás a Szendrőn élő család számára minden eddiginél nagyobb kihívást jelent.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyan már hónapokkal ezelőtt, a járvány első hulláma alatt felhívta a lakosság figyelmét, hogy legalább két hétre elegendő élelmiszer legyen otthon,

EZ A 19 FŐS TAGÚ CSALÁD SZÁMÁRA MEGOLDHATATLAN.

A família egyik tagjánál sem mutattak ki az egészségügyi szakemberek pozitív tesztet, de mivel Patrik egyik középiskolai tanára elkapta a vírust, így kénytelen az egész család otthon maradni. Az élelmiszer utánpótlása még csak-csak megoldott, ugyanis a rokonok, utcabeliek többet vásárolnak a boltban, és azt a kerítés előtt hagyják.

Nagyobb probléma a gázpalack, amely nélkül nem tudnak még paprikás krumplit sem főzni a hat gyermek számára. Más meleg ételre pedig nincs sok lehetőség, hiszen az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője egy nagy zsák krumplival és rengeteg vöröshagymával érkezett. Ezzel kell kihúzniuk a kéthetes karantént. A szűkített életteret a kicsiny, hideg lakásban a gyerekek viselik a legnehezebben. Nem értik, miért nem játszhatnak közösen az utcán rohangáló társaikkal. Noha izgalmas volt számukra, amikor megjelentek a szakemberek és mintát vettek a felnőttektől, de most már unják kicsiny udvarukat. Rontja a komfortérzetüket, hogy a bezártság mellett egyre több ruhát kell felvenniük.

Elindult a fűtési szezon – de nem náluk

Szükséges a szekrényből elővenni a meleg ruhát, mert az esték egyre hidegebbek. Míg a távfűtés kényelme ugyan olykor nehézségekkel jár, mégis, ha már bekapcsolták, gondtalanná teszi a városlakók életét. A tél közeledte azonban mindig aggasztóan nyomasztó sok falusi ember számára.

Patrik és családja is fával fűt, ahogyan majdnem mindenki a településen. Már amikor van fa. Most éppen megoldódni látszik a karantén okozta helyzet; az Országos Roma Önkormányzat 50 ezer forint összegben tudott fát rendelni a család számára, így a napokban véget érhet a vacogás. A család dolgozó felnőtt tagjai hiába próbálták maguk megoldani a helyzetet:

A MUNKÁLTATÓJUK NEM VOLT HAJLANDÓ FIZETÉSELŐLEGET ADNI A BAJBA JUTOTT CSALÁDNAK.

A KSH 2011-es adatai szerint nagyon gyakori a fafűtés. A legtöbb háztartásban gázfűtés található (cirkó, etázsfűtés gázzal, illetve egyedi helyiségfűtés gázzal),  44 százalékban. Ezt követi az egyedi fűtés. Majdnem minden ötödik háztartásban fűtenek szénnel, fával vagy olajjal, ahogyan teszik azt Szendrőn is. A legtöbben Dél-Dunántúlon (32,4 százalék), illetve Észak-Magyarországon (27,3) kénytelenek így kihúzni a telet.

Ebben a helyzetben segít Mezei Antal. A Héhalomon működő civil szervezet vezetője évek óta tudja segíteni majdnem ötven család fűtését ingyen tűzifával.

„LEGKEVESEBB 60-70 EZER FORINT KIADÁSTÓL KÍMÉLEM MEG A CSALÁDOKAT. ÉS UGYAN NEM ELEGENDŐ EZ A MENNYISÉG NEKIK ARRA, HOGY AZ EGÉSZ TELET KIFŰTSÉK, DE EGY ENYHÉBB TÉLEN AKÁR MÉG KI IS TARTHAT. ÍGY A FŰTÉSRE SZÁNT PÉNZT A GYEREKEKRE VAGY ÉTKEZÉSRE TUDJÁK FORDÍTANI.”

Nincs ilyen szerencséje azonban sok ezer családnak. Az idén azok, akik napszámból tartották fenn magukat, a járványhelyzet miatt nemhogy csak pénzt nem tudtak félretenni, de sokan már a szeptemberi iskolakezdéskor is adósságba verték magukat. Így számukra

„A TÉL KÖZELEDTE EGYET JELENT AZZAL, HOGY A GYEREKEK HAMAR MEGFÁZNAK, TÖBBSZÖR KELL ORVOSHOZ VINNI ŐKET, DE A PATIKÁBA MÁR NEM IS MENNEK EL: TISZTÁBAN VANNAK AZZAL, HOGY NEM TUDJÁK KIVÁLTANI A FELÍRT PIRULÁKAT.”

Ezt már Beri Csaba, Szendrő egyik önkormányzati képviselője mondja. Tisztában van azzal, hogy a településen a fűtési idény milyen nehézségeket okoz minden második család számára, mégsem tud semmit tenni.

MEGOLDJÁK, AHOGY TUDJÁK

„A NAPOKBAN VOLT TESTÜLETI ÜLÉSÜNK, AHOL A BELÜGYMINISZTÉRIUMTÓL NYERT SZOCIÁLIS TŰZIFAPÁLYÁZAT KAPCSÁN HOZTUNK DÖNTÉST. AZ IDÉN IS KAPTUNK TÁMOGATÁST A MINISZTÉRIUMTÓL, DE AZ IGÉNYELT 1100 KÖBMÉTER FA KIOSZTÁSÁVAL MÉG VÁRNUNK KELL. ADDIG PEDIG KÉT LEHETŐSÉG MARAD: HA NEM JUT TÜZELŐRE VALÓ, VAGY FAGYOSKODNAK, VAGY MEGOLDJÁK, AHOGY TUDJÁK.”

Mint kiderült, a településhez közeli erdőből számtalan alkalommal vitték már el a rendőrök azokat, akik egy-egy „vállnyi” fát akartak összegyűjteni.

Az idén így járt a szendrői Ádám Jenő is. Az 56 éves férfi nem tudott mivel begyújtani tavasszal a sparheltbe, ezért a közeli erdőből akart egy kevés fát gyűjteni. Ma már megbánta, mert a kmb-s (körzeti megbízott rendőr) résen volt, így a hazatérő férfi három napig a fogdában melegedett, majd gyorsított eljárás keretében százezer forintos bírságot kapott.D ATI20200325003Fotó: Balázs Attila / MTI

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára szerint évről évre aggasztóbb a helyzet. A főtitkár a szociális tűzifapályázati lehetőséget részletesen bemutatta: a Belügyminisztériumnál az idén a feltételek szerint ötezer fő alatti települési önkormányzatok 2020. augusztus 31-ig pályázhattak.

A települési önkormányzat kemény lombos tűzifa igénylése esetén legfeljebb két erdei köbméter/ellátott mennyiséget, lágy lombos tűzifa igénylése esetén ellátottanként legfeljebb három erdei köbméter mennyiséget igényelhetett.

A pályázatok elbírálása után van csak lehetőség az erdőgazdaságoktól a tűzifa beszerzésére és azok szétosztására a jövő év elejéig.

A FŐTITKÁR SZERINT SOKÁIG NEM TARTHATÓ EZ A HELYZET. 

A legnagyobb gondot az öngondoskodás hiányában látja:

„A támogatásként kapott tüzelőanyag mennyisége messze nem elegendő egy fűtési szezon teljes tüzelőmennyiségének fedezésére, ez tényleg csak a saját tüzelőbeszerzés melletti kiegészítő szociális támogatás. Vagyis az ellátott öngondoskodása kikerülhetetlen tényező, neki is gondoskodnia kell tüzelő beszerzéséről, amelyet már korábban – a nyári hónapokban – megtehet a fűtési szezon kezdete előtt. Ezzel az érintett lakosok is tisztában vannak,

és azt is tudják, hogy csak a szociális tűzifatámogatásból a tél nem vészelhető át

– zárja gondolatait dr. Gyergyák Ferenc.

Zabar – ahol fél évig is tarthat a tél

Az ország egyik leghidegebb településén, Zabaron is elkél az állami segítség. Sokan begyújtottak már az idén a kályhába. A település polgármestere, Ferencz Nándor Lajos elmondta: 30-35 hátrányos helyzetű családnak tudnak minden évben fát vásárolni az elnyert összegből.

„EZZEL, HA OKOSAN GAZDÁLKODNAK, AKÁR MÁSFÉL-KÉT HÓNAPIG IS KITARTHATNAK. KÖNNYEN BEÜL A HIDEG LEVEGŐ A FAGYZUGOS VÖLGYBE, ÉS OTT IS MARAD NAPOKIG. ITT AKÁR ÖT CELSIUS-FOKKAL KEVESEBBET IS MUTATHAT A HŐMÉRŐ, MINT AZ ORSZÁG MÁS RÉSZEIN.”

Azonban az idevalósiak figyelnek arra, hogy a vezetékes gáz mellett csak fával fűtsék otthonaikat.D KOM20130211001Fotó: Komka Péter / MTI

A legtöbb településen nem nézik, mi kerül a kályhába, ha a tűzifa elfogyott. Így

NEM RITKA AZ SEM, HOGY ÉPPEN HÁZTARTÁSI HULLADÉK FÜSTJE SZÁLL A KÉMÉNYBŐL.

Az önkormányzatok és a Levegő Munkacsoport már évek óta felhívja a lakosság figyelmét a hulladékégetés káros élettani hatásaira, amelyek nemcsak a légszennyezettség növeléséhez járulnak hozzá, de akár évekkel is megrövidíthetik az emberek életét.

Berki Patrikékat vagy sok más ezer családot mindez hidegen hagyja, ha fáznak.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek