Ekkor készül el az M30-as gyorsforgalmi út

Megosztás

Egy beruházásnak köszönhetően teljessé válik a Kassa–Miskolc–Debrecen–Nagyvárad gyorsforgalmi útvonal.

Az autópálya Tornyosnémetitől az országhatárig vezetői mintegy 4 kilométeres szakaszát már 2017 óta használhatják az autósok. A megépítésére azért volt szükség, hogy a szlovák oldalon Kassáig vezető R4-es gyorsforgalmi úthoz közvetlen csatlakozása legyen a 3-as számú főközlekedési útnak.

Az M30-as épülő 56 kilométerét három részre tagolták, és külön-külön kerestek rá kivitelezőt.

Mindhárom szakasz esetén egy kétszer kétsávos autópálya építése a feladat 26,6 méteres szélességgel és leállósávval, csomópontokkal, pihenőkkel és kiegészítőkkel, ami eleme egy ilyen útnak. A legnagyobb figyelem talán a második és a harmadik szakasz építését kíséri, mert ezeken a részeken van a legtöbb útlezárás és elterelés a régi 3-as úton, nem kis bosszúságot okozva az erre közlekedőknek.

A harmadik szakaszon már 80 százalékban elkészültek a földmunkák a sztráda nyomvonala mentén. Nehezíti a helyzetet, hogy mintegy 10 kilométeren a régi 3-as útra fűződik fel az autópálya, így meg kell építeni ezen szakaszok kiváltását is.

Az alapréteg 4 kilométeren mindkét pályatesten elkészült, emellett 3,5 kilométeren az egyik pályán szintén kész. Folyamatos ezeknek a felületeknek az eltakarása alap-, illetve kötőréteg aszfaltokkal. A kivitelezők idén az alapréteg 80-85 százalékát tervezik elkészíteni, hogy a tél folyamán – amennyiben megfelelő időjárási körülmények vannak – az aszfaltozás folyamatos legyen. Jövő évre tervezik a kopóréteg teljes kiépítését, valamint a hidak és a fennmaradó szakaszok teljes pályaszerkezetének megépítését.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2022-re átadni tervezett beruházása egyébként több szempontból is jelentős. Egyrészt kivezeti Miskolctól az országhatárig az M30-as gyorsforgalmi utat, amely eddig az M3-as autópálya és Miskolc között biztosított kapcsolatot. Másrészt a Via Carpatia közlekedési folyosó fontos hiányzó láncszemét hozza létre. Megépülése után teljessé válik észak–déli irányban négy várost – Kassát, Miskolcot, Debrecent és Nagyváradot – összekötő gyorsforgalmi útvonal az M30-as, M3-as, M35-ös által, és a nemrég átadott nagykereki M4-es szakasz által.

Kapcsolódó cikkek