Szlovákiában vészhelyzetet hirdetnek a járvány miatt

Megosztás

Csütörtöktől 45 napra vészhelyzetet vezet be a szlovák kormány a koronavírus-járvány alakulása miatt.

„A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése” – idézte a 444.hu Igor Matovic szlovák kormányfő indoklását. Matovic az intézkedés jóváhagyása után, szerdán azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd.

A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz. A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is.

Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken.

Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, ha nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.

A héten Csehországban is bejelentették, hogy a járvány miatt szükségállapotot hirdetnek.

Related posts