Aki nem fizet, nem kap ellátást

Megosztás

Július elseje óta kegyeg az óra azoknál, akik elfelejtik befizetni a jelenleg havi 7710 forintos egészségügyi hozzájárulást. Innentől ugyanis hat hónap elteltével érvénytelenítik a tajszámot és megszűnik az ingyenes ellátás.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell külön fizetnie, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. A járulékfizetési kötelezettséget a biztosítottak nyilvántartásáért felelős Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) jelzése alapján a NAV írja elő, amely a kötelezettséget és a beérkező befizetéseket az egyes adózókhoz tartozó adószámlán tartja nyilván, így naprakész adatokkal rendelkeznek a keletkező és fennálló tartozásokról – írta a BOON.hu.

A NAV B.-A.-Z. Megyei Adó- és Vámigazgatósága úgy számol, hogy legkorábban a 2021. január 12-ei befizetési kötelezettség elmulasztását követően fordulhat elő az a helyzet, hogy a nemfizetők hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát – a 46 260 forintot –, ami a tajszám érvénytelenítésével járhat. Ennek viszont az a következménye, hogy az érintett nem tudja majd az egészségügyi szolgáltatásokat térítésmentesen igénybe venni. Az egészségügyi szolgáltatók számítógépes rendszerében „piros” jelzés mutatja a biztosítás hiányát, és a lámpa csak akkor vált újra „zöldre”, ha kiegyenlítették a tartozást.

A hozzájárulás-fizetési előírásokkal most először találkozhatnak azok a diákok, akik befejezték a tanulmányaikat, nem tanulnak tovább, és munkát sem találtak. A tanulói, hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő 46. naptól ugyanis már társadalombiztosítási kötelezettségük van. Akinek októberben végleg lejár a diákigazolványa, decembertől már fizetnie kell a havonta meghatározott 7710 forintot.

Nem kevesen vannak vagy lesznek, akik megyénkben szembesülnek ezzel a helyzettel. A foglalkoztatási szolgálatnál jelenleg elérhető legfrissebb adatok szerint a 19 évesnél fiatalabb korosztályból 1891, a 20–24 évesek közül 5751-et tartanak nyilván regisztrált álláskeresőként. Átmenetileg felmentést kapnak a fizetési kötelezettség alól, akik álláskeresési támogatásban, foglalkoztatási helyettesítő támogatásban részesülnek, míg a további jogcímekről – ezek közé tartozhat például a szociális helyzet – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja, ad részletes felvilágosítást.

Az egyéni járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről a NAV értesítést küld az érintettnek. Például, ha valaki munkaviszonyt létesít és azt a munkáltatója kötelezettsége szerint bejelenti, akkor már foglalkoztatottként jogosult az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. De megszűnik az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetésének kötelezettsége abban az esetben is, ha az egészségbiztosító értesíti a NAV-ot, hogy a kötelezett más jogcímen – például nyugdíjas lett, vagy szociális rászorultságára tekintettel – vált jogosulttá az ellátásokra.

Kapcsolódó cikkek