Az EU járványügyi szakértői ellentmondanak a magyar hatóságok állításának

Megosztás

Fokozott aggodalmat vált ki a koronavírus-járvány alakulása és a megnövekedett halálozási ráta Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában – írta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

A szervezet új kockázatfelmérése szerint

azért kelt aggodalmat e hét ország helyzete, mert a fertőzöttek számának növekedése sok idős embert érint, míg más európai országokban elsősorban a fiatal felnőttek körében nő az esetszám.

Ez ellentmond annak, amit a magyar járványügyi hatóságok kommunikálnak. Már szeptember első napjaiban azt jelezték, hogy a fiatalok között terjed a járvány, Müller Cecília országos tiszti főorvos legutóbb kedden beszélt arról, hogy a fiatalok vannak többségben az igazolt fertőzöttek között, ezért kell bezárni 23 órakor a szórakozóhelyeket.

„Az emberek többsége még mindig megfertőződhet” – mondta online sajtótájékoztatóján Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. –„Sok országban azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi fertőzöttek nagy része magánösszejöveteleken, nagy családi vacsorákon, a rokonokkal és barátokkal tartott találkozókon fertőződött meg” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek