Az operatív törzs szerint azért kell 23 órakor zárni, hogy kevesebb idő legyen átadni a vírust

Megosztás

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági árát szűkre szabottan állapították meg, a teszteken nem lehet nyerészkedni. Hangsúlyozta, hogy akiknek járványügyi szempontból indokolt a tesztelése, ingyen elvégzik nála.

Müller szerint az sem egyértelmű, hogy a pozitív teszttel rendelkező emberek tovább fertőznek. Ezért, ha valakit, aki igazoltan fertőzött, tíz napnál hamarabb hazaengednek a kórházból, már csak a maradékot kell házi karanténban töltenie. Tíz nap után nincs szükség új tesztre, gyógyultnak számítanak.

A sajtó kérdéseire adott válaszokból kiderült: a javasolt influenza elleni védőoltások szükségességéről az orvosok döntenek, és még akkor is hasznos lehet, ha egy már aktív koronavírus-fertőzöttnek adják be.

Müller tájékoztatása szerint az új fertőzöttek 14 százaléka 10-14 éves, és hasonló számban jelennek meg a 30-40 évesek is.

Egyes óvodákban betiltották a fogmosást, ezzel kapcsolatban Müller azt kérte, engedjék el a tiltást, és inkább egymástól kicsit távolabb mossák a fogukat a gyerekek még akkor is, ha így egy kicsit tovább tart majd a procedúra.

Arra a kérdésre, hogyan különböztethető meg egy gyereknél a koronavírus-fertőzés egy sima őszi betegségtől, a tiszti főorvos azt mondta: ha nem tudja valaki magától eldönteni, kérjen orvosi segítséget.

A magyar szórakozóhelyek este 11 órás bezárásáról azt mondta Müller Cecília:

A lényeg az, hogy minél kevesebbet töltsünk el olyan helyeken, ahol megvan a vírus átadásának lehetősége. A vírus a nap 24 órájában fertőz, de fontos, hogy csökkentsük a fertőzés lehetőségének időtartamát.

A rendőrségnek küldött kérdésekre adott válaszokból kiderült: a kötelező maszkviselés kiterjesztése óta kevesebb bejelentés érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban, de a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását, nem razziaszerűen.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek