Az alsózsolcai hölgy beszámolója testközelből a németországi járványhelyzetről

Megosztás

Hasonlítsuk össze azzal, amit Magyarországon tapasztalhatunk március óta és vonjuk le a következtetéseket.

Kiss Mónika 4 éve költözött Alsózsolcáról Németországba dolgozni. Egy Frankfurt melletti kis faluban lakik férjével, míg nagyobbik fiuk Rottenburgban kézilabdázik, a kisebbik pedig Budapesten él. Időbe telt, de mára már megszokta az idegen kultúrát és mentalitást. Nagyon segítőkésznek tartja a németeket.

A járvány kitörésekor egy-két hónapig egyáltalán nem dolgozhatott egyáltalán, de addig is teljes bért kapott, majd fokozatosan növelték a munkaidejét. Ekkoriban nagyon féltette a férjét és a két gyerekét, akik a járvány kitörését követően is dolgoztak.

– A pánik itthon ülve a gondolataimmal összezárva lehet, hogy veszélyesebb volt, mint maga a vírus.

Mónika egy kempingben takarít, ahol külföldiek is gyakran megfordulnak. A tavalyihoz képest nagyon visszaesett a forgalmuk a járvány miatt. Szigorú szabályok szerint dolgoznak, megváltozott a munkarendje: naponta kétszer kell mindent fertőtlenítenie és feltakarítania. A járvány elején csak elvitelre lehetett ételt rendelni, de az éttermi rész még mindig zárva tart, most is csak a teraszon lehet étkezni. A pandémia kitörésekor látogatók nem aludhattak a kempingben.

Mint mondta, a németek nagyon szabálykövetők. Ahogy az élet minden területén, úgy a járványnál is, nem térnek el attól, ami le van írva. Hordják a maszkot, gyakran mosnak kezet, és tartják a távolságot egymástól. Minden zárt térben kötelező a maszk használata, ennek megszegése büntetést von maga után. A körzeti orvos adhat igazolást asztmásoknak, akik nem tudják viselni a maszkot. Pékségben csak két vásárló tartózkodhat egyszerre, a próbafülkékből is csak minden másodikat használják. Ám nem volt külön idősáv a 65 éven felülieknek a boltba járásra, mint nálunk.

Mónikától megtudtuk, Németországban nagyon jó a szociális háló. Nem voltak tömeges elbocsátások, csak rövidebb munkaidő. Amikor kevesebbet dolgoztak, a munkavállalók általában a fél fizetésüket megkapták, amit a munkáltató és az állam közösen fizetett.

Az áfa 3%-kal csökkent a járványhelyzet miatt. A fertőzött területekről érkező utazóknak a tesztekért sem kell fizetni.

Márciusban volt egy kis pánikhangulat, mert nem lehetett tudni, hogyan alakul a helyzet. Főleg a turizmus miatt, hogy mikor fognak jönni külföldiek, de most már újra tele vannak az utcák. Az emberek kezdenek hozzászokni a kialakult állapothoz.

– Reméljük, hogy visszatér egyszer az az időszak, amikor nem kell maszkot viselni, és meg lehet ölelni egymást a fertőzéstől való rettegés nélkül – fogalmazott.

Borsodihir.hu – Kiss Tamás írása

Kapcsolódó cikkek