Ellenzékiek felmérték, mekkora esély van a kormányváltásra

Megosztás

Közös felmérést készített az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Demokráciáért Intézet a Závecz Research intézettel, aminek végeredménye röviden az lett, hogy teljes ellenzéki együttműködéssel, közös ellenzéki listával és kemény munkával 2022-ben legyőzhető a Fidesz.

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka a kutatás szerint egyetért abban, hogy egy jelöltet kellene indítani a Fidesz ellen minden választókerületben.

Az ellenzéki szavazók 83 százaléka a közös listával is egyetért, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP támogatói teljesen felsorakoznak a közös lista mögé, lemorzsolódás csak a Jobbiknál és a Momentumnál van a kérdésben: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek.

A felmérés szerint a fideszes és a közös ellenzéki lista is a választók 39 százalékát vonzaná. Azt is megállapították, hogy 43 olyan választókerület van, ahol az együttműködő ellenzéknek komoly esélye lenne a győzelemre és 26 olyan, ahol ledolgozható az enyhe ellenzéki hátrány. 37-ben viszont a Fidesz előnye eleve 5 százaléknál nagyobb, itt együttműködve sincs sok esélye az ellenzéknek kiütni a nyeregből a fideszes képviselőt.

Kapcsolódó cikkek