Áll a bál az MSZP-nél – kettészakadás előtt a párt?

Megosztás

Anonymous-maszkban, táblákkal tüntetett nagyjából ötven párttag az MSZP fővárosi Villányi úti székház előtt. Elmondásuk szerint politikai leszámolás zajlik a szervezeten belül, ezért egy petíciót is átadtak – közölte a HVG.

Az MSZP-ben szeptember elején tört ki a balhé, amikor a párt tisztújító kongresszusa előtt felfüggesztették az egész megyei szervezetet.

A tüntetésen résztvevő Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke közölte, hogy törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a döntést, és petícióban követelték, hogy a pártvezetés vonja vissza azt vissza. “A petíciót szerint sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt” – hangoztatta.

Trenka kollektív büntetésnek nevezte, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntettek, holott elmondása szerint csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést. A szervezeteknek ráadásul kevesebb mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot.

Molnár Zsolt korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. A pártigazgató hangsúlyozta, hogy senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez. Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei. Noha Mesterházy Attila is indult a társelnöki posztért, nem adott le listát, így rá szombaton nem lehet szavazni. Mesterházy hétfőn azt mondta, nem is választás, hanem szavazás lesz.

A szocialista székház előtti tüntetésről a korábbi gyakorlatához képest gyorsan beszámolt az MTI, és kiemelten kezeli a kormányoldali média is.

Kapcsolódó cikkek